Начало Пловдив днес Започна изграждането на новия лъчетерапевтичен комплекс

Започна изграждането на новия лъчетерапевтичен комплекс

Кметът на Пловдив инж. Иван Тотев даде старт на изграждането на лъчетерапевтичен комплекс в Комплексния онкологичен център.

 Това е една от най-важните първи копки, които правим в този мандат, тъй като има пряко отношение към доброто обслужване на болните хора, заяви инж. Тотев. Онкологичният диспансер в Пловдив е най-големият в страната, годишно в него се лекуват средно около 12 хиляди души от цяла Южна България, поради което модернизацията му е от особено значение, добави той.

  За целта Община Пловдив използва възможностите на европейското финансиране. Проектът за модернизация е на обща стойност близо 10 млн. лв. 6,5 милиона от тях са безвъзмездната помощ за закупуване на най-модерната апаратура за диагностициране и лъчелечение. Около 3,5 млн. лв. е съфинансирането от страна на общината, чийто ангажимент е изграждането на бункера.

Средствата за своя дял Община Пловдив осигурява чрез Фонда за органите на местното самоуправление ФЛАГ при лихва 0,3 процента. Това е пореден пример за готовността ни да използваме всички механизми за подкрепа  на общините в пътя към усвояване на европейските фондове, подчерта кметът.

Благодарение на общината и лично на г-н Тотев една многогодишна мечта става реалност, тъй като такава огромна инвестиция не е по силите на Комплексния онкологичен център, отбеляза Красимир Тодоров от лечебното заведение.

В ход са процедурите за доставка на оборудването.

5,611 total views, no views today