Начало Актуално Започна подписването на договори с одобрените домакинства за подмяна на отоплителните уреди

Започна подписването на договори с одобрените домакинства за подмяна на отоплителните уреди

28.07.2022

Стартира поетапното подписване на договори между Община Пловдив и одобрените за получаване на нови екологични отоплителни уреди домакинства. Евелина Гадженокова и Стоян Костадинов са първите граждани, с които днес бяха сключени договори за подмяна на старите отоплителни уреди на дърва и въглища с екологични алтернативи на пелети и електричество.

„Това е един от поредните проекти, които успяхме да спасим и един от най-важните в нашата управленска програма. Въпреки динамичните времена, в които живеем, той успява да се реализира, благодарение на екипа, който прави това възможно“, заяви в началото на официалната среща кметът Здравко Димитров и пожела успех на участниците.

„Благодарен съм, че Община Пловдив предоставя тази възможност за безплатна подмяна на старите отоплителни уреди и се радвам, че успях още в началото да кандидатствам за програмата“, сподели Стоян Костадинов, който ще премине към по- екологично отопление на пелети. Като основна причина за участие в проекта и двамата кандидати посочват, че избраните от тях нови уреди ще бъдат по-лесни за използване, почистване, както и че ще допринесат за по-чист въздух в града.

„Решихме, че в един апартамент е много по-удобно да се отопляваш на климатици. Надявам, се че резултатът ще си заслужава“, коментира Евелина Гадженокова.

За момента подписването на договорите ще се извършва единствено в Дирекция „Екология и управление на отпадъците“ на ул. „Емил де Лавеле“ 9. Гражданите ще бъдат предварително уведомени от екипа на проекта и поканени за сключване на договор.

По време на срещата зам.-кметът по екология Анести Тимчев съобщи, че към момента по проекта има 1880 одобрени декларации на граждани, като от тях 1260 са окончателно проверени и с готовност за сключване на договор. Той допълни, че Община Пловдив е в процес на сключване на договор с фирмата изпълнител за доставка и монтаж на климатици, а всеки момент ще бъде окончателно финиширана  и обществената поръчка за отопление на газ и за радиатори. Вече са избрани изпълнители за доставка и монтаж на устройства за битово отопление на пелети и са определени специалисти по отопление и вентилации, които да извършват мониторинг.

По думите на Тимчев системата за кандидатстване по проекта е изключително динамична. „Случва се участниците да се откажат от първоначалния си избор и да кандидатстват за друг екологичен метод за отопление“, споделя той.  Зам.-кметът добави още, че с цел повишаване ефективността на проекта се предвижда набирането на студенти-доброволци, които да провеждат срещи с потенциални нови кандидати, както и активна работа с пенсионерските клубове на територията на града.

Община Пловдив напомня, че продължава набирането на заявления за безплатна подмяна на отоплителните уреди. Попълнени и подписани декларации за участие гражданите могат да подават всеки работен ден от 08:30 до 17:15 ч. в деловодството на Община Пловдив, в сградите на Дирекция „Екология и управление на отпадъците“ на ул. „Емил де Лавеле“ 9 и ул. „Железарска“ 1, в районните администрации, както и онлайн на имейл [email protected]  Повече информация за необходимите документи за участие можете да намерите тук: https://bit.ly/3yPGn5j Всички одобрени кандидати следва да попълнят и декларация за платени данъци, която може да бъде изтеглена тук: https://bit.ly/3cbexYw

На официалната среща присъстваха още зам.-кметът по транспорт Тодор Чонов, ръководителят на проект „Мерки за подобряване качеството на атмосферния въздух в Община Пловдив чрез намаляване на емисиите на ФПЧ10 от битовото отопление“ инж. Анета Авджиева, директорът на Дирекция „Обществени поръчки” Тодор Тодоров, членове на екипа на проекта.

Проект „Мерки за подобряване качеството на атмосферния въздух в община Пловдив чрез намаляване на емисиите на ФПЧ10 от битовото отопление“ по приоритетна ос 5 „Подобряване качеството на атмосферния въздух“ се реализира по Оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020 г.“ с финансовата подкрепа на Кохезионния фонд на Европейския съюз. Общата му стойност е 13 862 232,11 лева, от които 11 782 897,30 лева от Кохезионния фонд и 2 079334,81 лева национално съфинансиране от държавния бюджет на Република България.

DSC_1499DSC_1502DSC_1516DSC_1520
DSC_1509DSC_1506

128 total views, no views today