Начало Актуално Започна 27-ият Международен фолклорен фестивал в Пловдив, феерия от цвят и ритми разтърсва Античния театър до петък

Започна 27-ият Международен фолклорен фестивал в Пловдив, феерия от цвят и ритми разтърсва Античния театър до петък

6 16

12 17

25.07.2023 

Заместник-кметът по култура, археология и туризъм на община Пловдив Пламен Панов даде началото на 27-ия Международен фолклорен фестивал в града под тепетата. Церемонията по откриването на едно от най-чаканите, красиви и обичани събития от Културния календар  на Пловдив се състоя снощи на древната сцена на Античния театър. Фестивалът се организира традиционно от община Пловдив, тази година е от 24 до 28 юли, а началният час на концертите всяка вечер е 20.00 часа. Всички концерти са с ВХОД СВОБОДЕН!

Водещи на празничната феерия от цвят и ритми бяха Михаела Богданова и Емил Синджирлиев, добре познати и от изявите им като танцьори в Ансамбъл „Тракия“. Преди големия концерт пред публиката на Античния, представителните фолклорни състави от Босна и Херцеговина, Грузия, Гърция, Индонезия, Мексико, Полша и „Академичен Фолклорен Ансамбъл“ при АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив с гл.худ.рък. проф. акад. Милчо Василев и хореограф доц. д-р Стефан Йорданови, участваха в традиционното дефиле по Главната улица, което тръгва от „Дом Левски” и стига до крайната си точка – сцената на пл. „Стефан Стамболов”, където с начален час 18.00 ч. всяка вечер ( ако метеорологичната прогноза позволява!) започват кратки концерти.

Щастлив съм като заместник-кмет на Пловдив да дам началото на 27-ия Международен фолклорен фестивал. Добре дошли в Пловдив – градът, в който хилядолетната история, култура и наследство са в удивителна хармония!  Най-старият жив град в Европа и един от най-древните в света. Първият български град – Европейска столица на културата 2019. Дом на впечатляващи паметници на античността. Пловдив – градът, който зае четвърто място в класацията „Най-добра европейска дестинация“ за 2022г в престижната класация European Best Destinations и първо място в категориите „Най-добра културна дестинация в Европа“, „Най-романтични дестинации в Европа“, „Най-добри винени дестинации в Европа“, „Най-добрата дестинация в България“. Тази древна сцена ще бъде разтърсена до петък от танцьорите от 7 държави: Босна и Херцеговина, Грузия, Гърция, Индонезия, Мексико, Полша и България. Някога тази сцена е била разтърсвана от гладиаторски битки, но днес танцьорите няма да се борят, а ще покажат красотата и многообразието от мелодии, танци и традиции. Надявам се, че и тази година ще си създадем спомени за цял живот! Вълнувам се да видя толкова пълен Античен театър.  На добър час на фестивала!“ , каза в приветствените си думи към участниците и многобройната публика заместник-кметът Пламен Панов.

Тази вечер на фестивала ще гостува танцов състав „Зора” към НЧ „Зора 1858”, гр. Дупница с хореограф Дилиана Диканска. На 26 юли, сряда, в 11.00 часа участниците от чужбина, облечени в традиционните си носии, ще се срещнат с Кмета на Пловдив Здравко Димитров в заседателната зала на община Пловдив. Там, освен многобройните снимки за спомен, става и размяната на подаръци. На същата дата – 26 юли на Античен театър е самостоятелния концерт на „Академичен Фолклорен Ансамбъл“ при АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив, който  празнува 15- годишен юбилей. На 26 и 27 юли, концерти освен на Античен театър ще има и на открита сцена в парк Лаута. Представления ще има и в гр. Пещера. В последната вечер – 28 юли, петък, от 20 часа на Античен театър ще се състои Гала-концертът и церемонията по официалното закриване на събитието.

 

25.07. 2023 г. – Античен театър – Мексико, Грузия, Индонезия, Босна и Херцеговина, ТС „Зора“ Танцов състав „Зора” към НЧ „Зора 1858”, гр.Дупница

гр. Пещера – Гърция и Полша

 

26.07.2023г. – Античен театър -  Самостоятелен концерт на „Академичен Фолклорен Ансамбъл“ при АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив. 

гр. Пещера - Босна и Херцеговина, ТС „Зора“

парк „Лаута“ в Пловдив – Индонезия, Мексико, Гърция, Полша и Грузия

 

27.07. 2023г. – Античен театър – Гърция, Босна и Херцеговина, Индонезия и Грузия

парк „Лаута“ в Пловдив - Полша

 

28.07. 2023г. – Античен театър – Грузия, Гърция, Босна и Херцеговина, Полша, Академичен Фолклорен Ансамбъл“ при АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив. 

3,180 total views, no views today