Начало Актуално За пореден път Пловдивският хор „Евмолпея“ ще зарадва почитателите си в Сърбия с концерт и специално подготвен репертоар

За пореден път Пловдивският хор „Евмолпея“ ще зарадва почитателите си в Сърбия с концерт и специално подготвен репертоар

4

07.03.2024 

Детско-девическа хорова формация „Евмолпея“ ще участва в тържествената културна програма на „XXI Българиада във Войводина 2024“ – Нови Сад, посветена на 190 години от рождението и 145 години от смъртта на Любен Каравелов – български поет, писател, енциклопедист, журналист, етнограф, национален герой, борец за Освобождението на България от османска власт. Българската държава ще отбележи тези годишнини по достоен начин. Столицата на Войводина е свързана с личността и неговия живот. Инициативата се организира от Дружеството за български език, литература и култура Нови Сад, Националния съвет на българите в Сърбия и посолството на РБ в Белград. Градът бе избран за Европейска столица на културата през 2021 г.

Детско-девическа хорова формация „Евмолпея“ при ЦПЛР – ОДК – Община Пловдив с диригент д-р Алия Хансе, клавирен съпровод Йорданка Иванова и арт – мениджър Ганка Янкова е поканена в тържествата в Нови Сад, посветени на делото на Любен Каравелов, включени в рамките на „Българиада във Войводина 2024“. Персонална е поканата към тях и за пореден път да реализират празника на етническите българи в Сърбия, който ще се проведе през уикенда тази седмица в Нови Сад.

На 9-ти март хор „Евмолпея“ ще се представи с концерт със специално подготвен репертоар. „Хубава си моя горо“ е едно от произведенията по стихове на Любен Каравелов. Предвижда се хористките да поднесат цветя на барелефа на Любен Каравелов, подарен от Ротари Клуб Пловдив, намиращ се на улица, носеща неговото име.

На традиционната „Българиада във Войводина“ се събират нашенци от всички краища на западната ни съседка – да се видят, да споделят проблемите, да си попеят български песни, да устояват позициите си, да не губят идентичността си. В близките 15 години любим гост, сътрудник за опазване на българщината и приятел на тези своеобразни „български събори“, е хор „Евмолпея“. Вече 9-та Българиада те представят младия български дух, красота и талант пред нашите сънародници зад граница. Тази година пловдивските момичета са подготвили за своите приятели, живеещи в Сърбия, изцяло българска програма с акцент върху фолклорните обработки. Евмолпеите ще направят емоционални изненади за своите домакини чрез танци, мизансцен и атрактивно поднасяне на своите песни.

През годините до сега момичетата са участвали в Българиади в средището на българите в централна Сърбия – Иваново, Бело блато, Нови Сад. Сега отново се отправят към административния център на Войводина – вторият по големина град на Сърбия – Нови Сад, където имат много фенове и сред сръбската публика. За това са подготвили своя песенен реверанс към тях. На път за Западна Европа „Посланиците на добра воля“, каквито са Евмолпеите, винаги са организирали концерти в Сърбия – Ниш, Белград, Нови Сад, Кула, Сремски Карловци, Зренянин, Иваново, Бело блато, Панчево и имат записани в биографията си множество самостоятелни концерти в Сърбия. Неведнъж на техните концерти са присъствали дипломатите от Българското посолство, начело с българския посланик. И този път „Евмолпея“ има за цел да стопли сърцата на нашите сънародници, да ги зарадва, да им вдъхни увереност, че там, където има един българин, има и България. Защото „златните мартенички“ на България, както нарича евмолпеите председателят на дружеството за българския език, литература и култура – г-н Жарко Евтимов, поддържат неугасващия пламък на българщината. На концерта ще присъстват дипломатите от Българското посолство в Белград, начело с посланик Петър Дойков.

Акцентът от това гостуване ще е запознаване на широката общественост и най-вече подрастващите с неизвестни факти и събития за личността на Любен Каравелов, свързани с историята на България и Сърбия, популяризирането на живота и дейността му. Подготовката на „Българиада във Войводина 2024“ се подкрепя от МВнР и Изпълнителна агенция за българите в чужбина. Това пътуване обединява усилията на Посолството ни в Белград, множество държавни институции и граждански организации в Сърбия и младите изпълнители от Хор „Евмолпея“.

1,879 total views, no views today