Начало Пловдив днес За първи път украинска IT компания се мести в Пловдив

За първи път украинска IT компания се мести в Пловдив

DSC_0667Една от най-мощните украински IT компании Speedflow group вече има българска регистрация и мести бизнеса си в Пловдив. Това съобщиха на съвместна пресконференция кметът на Пловдив инж. Иван Тотев и собственикът на фирмата Влад Еллис.

Когато решението за преместването било взето, като възможност за локация на новите офиси били проучвани Варшава, Краков, Букурещ и някои от големите български градове, но най-добрият избор по думите на собственика Еллис се оказал Пловдив.

 „В началото на мандата си поставих ясната цел да върна Пловдив по пътя на развитието, така че градът да бъде предпочитано място за живот, за посещения и за правене на бизнес. Идентифицирахме всичките предимства на Пловдив, създадохме нови, презентирахме го пред България и света, не се уморихме да заявяваме: тук има много добри условия за всичко това, което търсите“, посочи инж. Иван Тотев.

Усилията на общината през последните години и месеци неслучайно са фокусирани върху индустрията, свързана с високите технологии, аутсорсинг индустрията, интернет услугите и офис строителството. Според  кмета именно офисите са новите „заводи“ и предприятия, в които работят хиляди хора с високо образование и с над средните нива на заплащане. До края на октомври се очаква броят на заетите в този бизнес да надхвърли 5000 души.

SpeedFlow group е компания на пълен цикъл – сама прави продукти, произвежда, поддържа ги, работи директно с клиенти по цял свят. Вече дванайсет години е в бранша със стабилни финансови резултати. Основният офис е в Лондон, разполага с офис и в Хонконг, насочен към източния пазар. Работи с почти всички световни телеком фирми, като списъкът на партньорите надхвърля 16 страници. Оборотът за миналата година е 39 милиона щатски долара.

В Пловдив вече пристигат първите от 65-те служители от офиса в Одеса със своите семейства,за които компанията е наела няколко големи апартамента. Засега към агенции за недвижими имоти са дадени заявки за 42 жилища. На следващ етап предстои преместването и на 45 специалисти от офиса в Харков, сред които са двама доктори на науките и няколко кандидати на науките.

Вече са обявени 27 работни места за български специалисти, които ще бъдат назначени до края на септември. Най-важното изискване към кандидатите е перфектното владеене на чужди езици, като най-предпочитаните са английски, испански, китайски и японски, от голямо значение са и добрите комуникативни умения. До края на годината се предвижда броят на работещите във фирмата пловдивчани да достигне 50. Стартовите заплати са между 1000 и 3000 лв.

„Не търсим евтина работна ръка, а интелект и знание, желание да се развиват и пътешестват по света, да участват в международни конференции, на които освен фирмата, да представят и себе си“, отбеляза Влад Еллис.

За него Пловдив е фантастичен град от логистична гледна точка. „Чудесна екология и жизнена среда. Всичко е готово за бизнес – няма нужда от инвестиции в инфраструктура, всичко е готово – просто идваш и работиш.  Това е желанието на всеки бизнесмен – директно да започне работа, да произвежда добавена стойност и да я споделя с обществото“, казва Влад Еллис.

Както признава, самият той е продукт на българо-съветската дружба. Майка му е пловдивчанка, в Пловдив е роден и той, живял е в града до 4-годишната си възраст. След толкова много години, когато се завърнал отново, видял съвсем друг град и държава, което го удивило много приятно.

Служители на компанията също били очаровани и с удоволствие се местят тук. По думите на Еллис 120-130 хиляди евро, колкото са заплатите им, ще се вливат всеки месец в пловдивската икономика.

След тригодишно натрупване на критична маса вече жънем плодовете на своя труд, тъй като бизнесът води бизнес, коментира кметът на Пловдив инж. Иван Тотев.

На предстоящата международна IT конференция, която стартира на 10 септември в Пловдив, ще бъдат обявени други големи компании от бранша, които също са заявили желание да работят в града под тепетата.

8,318 total views, no views today