Начало Събития Звездата на италианската танцова сцена Силвия Грибауди идва на ONE DANCE WEEK 2020

Звездата на италианската танцова сцена Силвия Грибауди идва на ONE DANCE WEEK 2020

Fabio Sau

Световноизвестната хореографка ще представи новия си спектакъл ГРАЦИИ на 20 септември в Пловдив

 С щедър хумор и радикална съпричастност Силвия Грибауди издига представите за човешките несъвършенства в танцова форма на изкуство. Наситени с лекота, ирония и свобода, произведенията й срещат танц и театър, за да разкажат за уникалната природа на тялото и красотата на всеки един от нас.

 

Спектакълът ГРАЦИИ, който Грибауди ще представи на 20 септември 2020 в Дом на културата “Борис Христов” от 19:30 часа, създава емпатия от сцената и ни подтиква да се обичаме такива, каквито сме.

 

“Силвия е италианският пророк на свободното тяло. Не гимнастическото тяло, така свързано с физическа сила, а наистина свободното от стереотипи тяло, които толкова много култури са му наложили.” – Quantescene! Cose di Teatro

Трейлър на ГРАЦИИ гледайте тук.

 

“Силвия Грибауди е изгряващата звезда на италианската хореография. Тя докосва сърцата с въображение, ирония и лекота. Зрителите напускат залата с усмивки по лицата.” – Анна Кремонини, директор на Torino Danza

 

© Matteo Maffesanti

 

ГРАЦИИ и стереотипите за красотата

 

Силвия Грибауди е един от малкото артисти, които се осмеляват да бъдат смешни, груби и съпричастни едновременно. В ГРАЦИИ тя разглежда условностите около образа на тялото и половите роли в комично сценично изпълнение.

 

Грибауди черпи вдъхновение от древногръцките Харити (или Трите грации), дъщери на Зевс, които въплъщават радост, чар и красота, и по-специално от некласическата скулптура на Антонио Канова, изработена между 1812 и 1817 г. Представящи дъщерите на Зевс – Ефросина, Аглая и Талия, трима танцьори (заедно със Силвия) ще търсят нови значения на думата „красота“. С танц и думи, но най-вече с топлина и лекота, спектакълът ще разкрие какво се крие в сърцевината на човешкото.

 

Хореографът среща вековната символична фигура на красотата и актуалните стереотипи и граници, наложени от съвременното общество. Традиционният театрален формат рамкира спектакъла, но скоро публиката разбира, че и това е инструмент, който Грибауди използва с ирония. На сцената четирима танцьори ще се заиграят с реалността и фантастиката и ще поставят под въпрос каноните на красотата.

 

 

© Matteo Maffesanti

 

Хореографът

 

За Силвия Грибауди танцът е начин на съществуване, a в своя хореографски почерк вплита нестандартен хумор и освобождаваща енергия. Родена в Торино, тя се занимава с изпълнителско изкуство и води социални работилници, насочени към човешкото многообразие и уникалността на всеки индивид. Преди да навлезе в света на съвременния танц, Грибауди се занимава с класически балет и е част от компанията на Театро Ла Фениче във Венеция. След като тялото й се променя и не отговаря на строгите изисквания на класическия балет, тя намира вдъхновение в съвременния танц и красотата на индивидуалността.

 

През 2009 г. създава спектакъла “A corpo Libero”, с който печели наградата на публиката и журито на Giovane danza d’autore и който е селектиран от Aerowaves Dance Atross Europe, Венецианското биенале, Дъблинския танцов фестивал, Edinburgh Fringe Festival, Dance Victoria Canada, Do Disturb Festival в Париж и много други.

 

***

 

Билети за спектакъла “Грации” на Силвия Грибауди на 20 септември 2020 в Дом на културата “Борис Христов” ще намерите на касите на EasyPay в цялата страна и онлайн от мрежата на EpayGo.

 

 

 

 

3,789 total views, no views today