Начало Актуално Звездни спектакли от световна класа радват почитателите на цирковото изкуство в Пловдив

Звездни спектакли от световна класа радват почитателите на цирковото изкуство в Пловдив

Златен кон (2)

25.09.2023

Първият международен цирков фестивал „Златен кон“, най-мащабното цирково събитие в Югоизточна Европа, гостува в Пловдив на 10 и 11 октомври в зала „Колодрум“. Билетите вече са налични в мрежите на BILET.BG и KUPIBILETI.BG. Предлагат се групови билети с отстъпка от 20%, като кодът е FAMILYCIRCUS и важи на сайта BILET.BG при покупка на повече от 3 билета.

 

На манежа умения на границата на човешките възможности ще покажат бляскави таланти на българския и световен цирк. Водещи на звездните спектакли са Драгомир Драганов, един от най-сърцатите радетели на цирка в България, и младата певица Минна. За музиката ще се погрижи Парижкият цирков оркестър, а специален гост ще бъде Ансамбъл „Чинари“.

 

Стартът на звездната програма ще бъде даден в София на 28 септември до 1 октомври в Националния дворец на културата. „В НДК за отличията на „Златен кон“ ще мерят сили циркови артисти от 20 страни на 4 континента, а председател на международното жури е легендата Нешка Робева“,  уточнява продуцентът Венета Стефанова.

 

Първото издание на „Златен кон“ се осъществява благодарение на Golden Horse Production, основана от Венета и Лъчезар  Стефанови. Член на организационния комитет е Лазар Гакев, бивш национален състезател по спортна гимнастика и акробат. Проявата се реализира с подкрепата на „Цирк дю Солей“ (Канада), Унгарския национален цирк, Международния цирков фестивал в Жирона (Испания) и Mentor Resort (България).

 

 

За организаторите: „Стефани  Арт“

Основател на Първия международен цирков фестивал „Златен кон“ у нас и продуцент на събитието е Golden Horse Production, създадена от Венета и Лъчезар Стефанови. С името на семейство Стефанови се свързва „Стефани  Арт“, която има изградено име като една от водещите световни артистични агенции. Нейни артисти намират бляскава изява в популярни международни шоупрограми и печелят  награди на редица  фестивали, включително приза „Златен клоун“ от Монте Карло през 2017 г. „Стефани  Арт“ работи всеотдайно за голямата цел: възстановяване на доброто име на българското цирково изкуство у нас и създаване на условия за  развитието му като културен сектор. Дейността на агенцията включва кастинг на артисти, сключване на договори на артисти чрез мрежа от международни  партньори, продуциране и менажиране на цялостния творчески и работен процес на цирковия спектакъл. Важна цел на екипа е да създаде професионално цирково училище за млади таланти в България и база за репетиции и подготовка на нови номера. Венета Стефанова е артистичен директор на „Стефани  Арт“ и директор на Golden Horse Production. Бивша  състезателка по художествена гимнастика, член на българския национален отбор, през 1992 г. тя се присъединява към трупа „Стефани“ и прави международна кариера. Лъчезар Стефанов е президент на агенция „Стефани  Арт“. След края на кариерата си като състезател по спортна гимнастика създава първата в България  частна акробатична трупа на „руска люлка“ – „Стефани“.  Връхната точка в развитието ѝ е договор с най-големия цирк на света – Ringling Bros. and Barnum & Bailey в САЩ, където работят съвместно с Венета. Лъчезар е бил член на международни журита на цирковите фестивали в Китай и Виетнам. Като изпълнители в трупите  „Стефани“ и „Ешимбекови“ Венета и Лъчезар печелят престижни награди на международните циркови  фестивали в Китай, Италия и Франция. Член на организационния комитет на „Златен кон“ е също Лазар Гакев, бивш член на националния отбор на България по спортна гимнастика, резервен състезател  на олимпийския отбор през 1988 г. и победител в международни турнири. Той е още бивш цирков акробат и участник в международни програми  в Европа,  Азия и САЩ. В момента е мениджър на успешен бизнес в областта на  спортната  гимнастика и танците.

 

За журито на „Златен кон“ (състав):

НЕШКА РОБЕВА (България)

Най-успешната треньорка по художествена гимнастика в света

Д-р АЛЕН ФРЕР (Монте Карло)

Технически съветник и съосновател на Международния цирков фестивал в Монте Карло

БРИГИТЕ ШЕРРЕР (Канада)

Ръководител на кастинг, търсене на таланти и партньорства Cirque du Soleil Entertainment Group

ПАВЕЛ КОТОВ (Канада)

Главен кастинг директор на Cirque du Soleil Entertainment Group

ЖАСМИН СТРАГА (Австралия)

Директор и основател на Международния цирков фестивал в Австралия

ПЕТЕР ФЕКЕТЕ (Унгария)

Директор на Държавен цирк Будапеща

Д-р ЖЕНИС МАТАБОШ (Испания)

Директор на Международния цирков фестивал «Златният слон» в Жирона, Испания

АНТОНИО ЖИАРОЛА (Италия)

Основател на Международния цирков фестивал за наградите «Салиери» и на Конния театър «Фиера кавали»

МАКСИМ НИКУЛИН (Русия)

Генерален директор и художествен директор на московския цирк «Никулин»

ТОАНГ ТАНГ ТОНГ (Виетнам)

Артистичен директор във Виетнамската Циркова федерация

 

3,292 total views, no views today