Начало Актуално Здравко Димитров: Община Пловдив търси финансиране по ФЛАГ за четири големи инфраструктурни проекта

Здравко Димитров: Община Пловдив търси финансиране по ФЛАГ за четири големи инфраструктурни проекта

Пловдив ще кандидатства за финансирането на четири основни проекта чрез заем по програмите на Фонда за органите на местното самоуправление в България (ФЛАГ). Това съобщи кметът Здравко Димитров по време на церемонията „Първа копка“ на нова детска градина в район „Източен“. Той уточни, че Община Пловдив има готовност да подаде документи за финансиране за подлеза „Модър – Царевец”, продължението на булевард „Северен”, нов мост над река Марица и за изграждането на басейн „Младост”.

„Общинският съвет трябва да реши, ако не искат – ще работим с каквото разполага бюджетът. В момента има финансиране от Европа при много изгодни условия и смятам, че е подходящ момент. Общо четирите проекта са 60 млн. лева, двойно по-малко от това, което се тиражираше в общественото пространство, спуснато по неподходящ начин”, каза кметът.

В момента в ход е процедурата по „Модър Царевец” и има подадени оферти от три консорциума. Очаква се до края на годината да започне строителството, като в бюджета за тази година има отделени 1 млн. лева.
Готов е и проектът за нов мост над Марица. По булевард „Северен” все още вървят отчуждителни процедури и се извършва проектиране.

С реализацията на тези четири проекта се очаква да се затвори вътрешният ринг и движението ще бъде изнесено извън центъра на града, което ще доведе до намаляване на задръстванията и подобряване качеството на въздуха.

3,573 total views, no views today