Начало Актуално Здравко Димитров представи пред политическите сили в Общинския съвет важни за града проекти

Здравко Димитров представи пред политическите сили в Общинския съвет важни за града проекти

a90fa98f-9105-4624-a73f-fcf0ec704b63

По инициатива на кмета Здравко Димитров днес се състоя среща с председателя на Общинския съвет Александър Държиков, представителствата на политическите сили и районните кметове.

„Воден от принципите си за открито и диалогично управление, аз и моят екип, представихме на политическите сили важни проекти, по които Община Пловдив в момента работи“, коментира след срещата кметът Здравко Димитров.

Една от обсъдените на срещата теми е създаването на общинско дружество за модерен екологичен градски транспорт, което през следващия програмен период  да кандидатства за средства по програмите на Европейския съюз за закупуването на електрически автобуси. Градоначалникът уточни, че идеята е до 2-3 години общинското дружество да може да поеме две нови  градски линии, а в последствие да обслужва и други линии.

Общината е провела разговори със Световната банка, която е поела ангажимент да изготви безплатно анализ за ползите и рисковете при създаването на общински превозвач. Очаква се той да бъде готов до края на май.

„Завършването на вътрешния ринг и облекчаването на трафика остава основен приоритет на нашето управление“, коментира още Здравко Димитров. В тази връзка  той е информирал на срещата, че Община Пловдив кандидатства за финансиране на четири големи проекта през фонд „ФЛАГ”. Това са пробивът „Модър Царевец”, продължението на бул. „Северен”, новият мост над река Марица и изграждането на басейн „Младост”. По този начин те ще могат бъдат стартирани възможно най-бързо и да бъдат завършени през следващите години, добави още той.

На срещата е представен и проект за обединението на три общински предприятия – „Чистота“, „Паркове и градини“ и „Дезинфекционна станция“. Сливането има за цел да се оптимизира използването на ресурса на предприятията, да се подобри координацията на екипите по почистване и озеленяване и да се модернизира техниката. Сред приоритетите на новото дружество е да се осигури по-добра поддръжка на зелените площи и на почистването на междублоковите пространства, като и да влезе в новите квартали, които вече се оформят. Кметът уточни, че сливането на предприятията не включва съкращаване на работници, а само оптимизация на администрацията и на незаетите щатове.

По време на заседанието се изясни още, че предстои обединяване на ОП „Зоопарк“ с ОП „Зооветеринарен комплекс“ с цел  оптимизиране на разходите.

„Искам да благодаря на политическите сили в Общинския съвет за конструктивния диалог и за предложенията, които направиха“, заяви още кметът Здравко Димитров. По думите му те ще бъдат взети под внимание при изработването на окончателните предложения, които ще бъдат внесени за разглеждане в местния парламент.

3,829 total views, no views today