Начало Актуално Здравко Димитров прие делегация от Бурса, водена от кмета Алинур Акташ

Здравко Димитров прие делегация от Бурса, водена от кмета Алинур Акташ

среща Димитров- Акташ(1) среща Димитров- Акташ(2)

Кметът на Пловдив Здравко Димитров прие официална делегация от Бурса, водена от кмета на четвъртия по големина град в Турция Алинур Акташ.

„Приветствам ви с добре дошли в един от най-старите градове в Европа. Ще видите с очите си, че навсякъде в Пловдив се срещат исторически и архитектурни паметници от различни епохи. Градът ни е пример за етническа и религиозна толерантност, център на образованието, културата и спорта, едни от най-известните творци, артисти и спортисти са пловдивчани“, поздрави своите гости Здравко Димитров.

Въпреки че е четвърти по големина град в Турция, Бурса е индустриален център, като особено развити са автомобилната и текстилната промишленост, подчерта кметът на турския град Алинур Акташ.

„Бурса е с население от 3 милиона души и 100 хиляди души и продължава да расте, а за миналата година индустрията в града е осъществила износ за над 16 милиарда долара. В момента се строи нов завод за производство на първите турски автомобили, който ще бъде разположен на 1 милион квадратни километра“, заяви той.

Двамата кметове изразиха общо съжаление, че пандемията се е отразила и на отношенията между двете общини, като Алинур Акташ предложи да бъде домакин на бъдещи двустранни икономически срещи. Самият кмет е бил бизнесмен, преди да започне да се занимава с политика, като вече над 17 години заема този пост – първо в един от районите на града Инегьол, а от 2017 – и на голяма община Бурса.

Пловдив и Бурса имат споразумение за побратимяване от 1998 година. В края на визитата кметът на турския град покани Здравко Димитров и делегация от Пловдив в най-скоро време да му гостуват. „Благодаря за гостоприемството и топлото посрещане. Ще работим за това отношенията между нашите градове да се развиват, надграждайки ги. За мен ще бъде чест да Ви посрещна в Бурса“ написа в Почетната книга на Пловдив Алинур Акташ на финала на срещата в Община Пловдив.

среща Димитров_Акташ среща Димитров- Акташ(4)

1,974 total views, no views today