Начало Актуално Здравко Димитров: Призовавам пловдивчани да се ваксинират, за да спрем разпространението на коварния враг

Здравко Димитров: Призовавам пловдивчани да се ваксинират, за да спрем разпространението на коварния враг

Д-р Генов - Каспела УМБАЛ Св. Георги

„Надявам се, че днешния ден ще сложи началото на свободата от коварния враг, с който се борим вече месеци наред. Призовавам пловдивчани да се ваксинират, за да спрем разпространението на вируса. Аз все още имам антитела, след като преболедувах тежко инфекцията, затова няма да съм сред първите, но напролет ще си направя имунизация“, сподели кметът на Пловдив Здравко Димитров при старта на кампанията в УМБАЛ „Свети Георги“. Днес започна  мащабна имунизация в цялата страна, а Пловдив, заедно със София и Бургас, са първите градове, където бе доставена ваксината на „Пфайзер“.

Кметът на Пловдив проследи лично поставянето на първите ваксини в четири лечебни заведения в града заедно с областния управител Дани Каназирева.

Първият ваксиниран в града бе председателят на БЛС д-р Иван Маджаров. Последваха го Райна Тодовичина – медицинска сестра от хирургичното звено на УМБАЛ „Свети Георги“, която има 48 г. стаж, и д-р Венцислав Филипов, началник „Вътрешни болести“ в спешния сектор. В по-късните часове на деня ще се имунизират директорът на болницата проф. Карен Джамбазов и ректорът на МУ – Пловдив проф. Мариана Мурджева.

В МБАЛ „Пълмед“ първите имунизирани бяха урологът д-р Боян Сопаджиев и неговата колежка – специализант в същия сектор д-р Весела Иванова, а в МБАЛ „Каспела“ пръв бе рентгенологът д-р Христо Генов.

Кметът Здравко Димитров, областният управител Дани Каназирева и директорът на общинското здравеопазване д-р Калин Калинов дадоха началото и на ваксинирането в общинската болница МБАЛ „Свети Мина“. Пръв на стола седна един от дългогодишните кардиолози на болницата – 86-годишният проф. д-р Иван Вълков. Той сподели, че бърза да се подложи на процедурата, не само за да даде пример на по-младите, а и за да съхрани здравето си и да продължи да работи. Професор Вълков продължава да е част от екипа на МБАЛ „Свети Мина“, като в дългогодишната си кариера е помогнал за израстването в професията на много свои млади колеги.

Днес общо 166 лекари, сестри, санитари и медицински работници ще бъдат ваксинирани, а в близките дни имунизация ще бъде направена на още 440 техни колеги от първа линия.

УМБАЛ Св. Георги - 2 Д-р Сопаджиев - Пълмед

6,300 total views, no views today