Начало Актуално Здравко Димитров участва в Конгреса местните и регионални власти на Съвета на Европа

Здравко Димитров участва в Конгреса местните и регионални власти на Съвета на Европа

40-та сесия на Конгреса на местните и регионални власти - 2 Здравко Димитров - 40-та сесия на Конгреса на местните и регионални власти - 2

Кметът Здравко Димитров взе участие в двудневната 40-та пленарна сесия на Конгреса местните и регионални власти на Съвета на Европа, която се проведе онлайн на 23 и 24 март. На нея бяха гласувани новите ръководни позиции и приоритетите за мандат 2021-2026, както и тригодишната бюджетна рамка на конгреса.

За председател беше избран Леендерт Фербеек от Германия. Неговият сънародник Бернд Фьорингер оглави Камарата на местните власти, а Харалд Зондереггер зае поста председател на Камарата на регионите.

Йелена Дренянин от Швеция пое Комисията по управление, която е отговорна за доброто управление и демокрацията, публичните финанси, трансграничното и междурегионално сътрудничество и е-демокрация, както и за сътрудничество с други организации на СЕ и ЕС, член на която е и Здравко Димитров.

На сесията беше разгледан и доклад относно „Осигуряване спазването на Европейската харта за местното самоуправление в големи кризисни ситуации“, касаещ запазването на демократичните ценности и човешките права по време на санитарна криза като тази с КОВИД-19.

Припомняме ви, че Конгресът на местните и регионалните власти е един от основните органи на Съвета на Европа. Неговите главни функции са свързани с развитието на местната демокрация в държавите членки на СЕ. България е член на Конгреса от 1992 г. Негов основополагащ документ е Европейската харта за местно самоуправление, в която са заложени всички основни принципи на функционирането на местното самоуправление – изборност на ръководните органи, право на автономност при вземане на решения, самостоятелно управление на бюджета, право на консултиране и др. Конгресът следи за развитието на местното самоуправление в Европа и правилното прилагане на Хартата, като за целта организира наблюдателски мисии в отделни държави, приема доклади, документи и др.

Традиционно пленарните сесии на Конгреса се провеждат два пъти годишно – пролет и есен в Страсбург, където е неговата централа, но заради епидемичната обстановка 40-тата сесия се проведе онлайн.

2,573 total views, no views today