Начало Актуално Избран е изпълнител за проекта „По крепостните стени на Филипопол“

Избран е изпълнител за проекта „По крепостните стени на Филипопол“

Небет тепе

Консорциум „Филипопол 2020“ е избраният изпълнител за реставрирането на археологическите комплекси Небет тепе, подходите към него и Източна порта.

Очаква се в срок до 120 дни изпълнителят да изготви и представи технически проект за консервация, реставрация и експониране на обектите. Срокът за строителство пък е 540 дни, от което следва двете туристически атракции да бъдат изцяло завършени за около две години. Стойността на договора за проектиране, авторски надзор и СМР е 6 996 594 лв. с ДДС. Одобрената обща стойност по проекта е 8 012 202,52 лв. От тях 6 009 151,89 лв. ще бъдат безвъзмездно финансирани по ОП „Региони в растеж“,  а 2  003 050 лв.  е съфинансирането, което трябва да осигури общината от финансова институция.

Проектът „По крепостните стени на Филипопол“ включва три обекта за интервенция. Това са „Археологически комплекс „Небет тепе“; „Античен комплекс „Източна порта на „Филипопол“ и „Реконструкция на елементите на техническата инфраструктура и благоустрояване на подходи към археологически комплекс „Небет тепе”. Консорциум „Филипопол 2020“ е спечелил поръчката за изпълнение и на трите обособени позиции. В рамките на трите договора ще бъде извършено проектиране, изпълнение на консервационно-реставрационни работи, строително-монтажни работи и осъществяване на авторски надзор.

Предвижда се още и осигуряване на информация и комуникация по проекта, изпълнение на мерки за развитие и реклама на туристическия продукт, както и провеждане на спасителни археологически разкопки.

В консорциум „Филипопол 2020“ участват „Терасист“ ООД, „Стройекспрес-НН” ООД и ПМ „Архитекти” ЕООД.

Припомняме ви, че в средата на миналата година Пловдив спечели 8 млн. лв. за социализацията на Небет тепе и Източната порта след официалното одобрение на ОП „Региони в растеж“. През 2010 г. се изготвя първият проект за Небет тепе, но той не успява да спечели финансиране, защото не е внесен навреме в Министерството на регионалното развитие и благоустройството. През 2014 г. се прави нов проект, който е внесен навреме, но не получава финансиране по Норвежкия фонд за финансиране. Той също така не е припознат от пловдивчани.

В началото на януари 2020 г. беше проведено публично обсъждане за визията на трите обекта, включени в проекта. По време на него се стигна до консенсус, че археологията на Небет тепе трябва да бъде експонирана, а не надграждана и по възможност да бъдат адекватно представени градежите от различните епохи. Всичко това е залегнало в съгласуваното задание с Министерството на културата нов проект.

3,181 total views, no views today