Начало Актуално Известната индийска танцьорка Шармила Мукерджи представя древния класически стил одиси в Пловдив

Известната индийска танцьорка Шармила Мукерджи представя древния класически стил одиси в Пловдив

Sharmila Mukerjee_Pic_3

21.08.2023

Представлението е част от Дни на индийската култура в България – 15-24 август

На 24 август от 19 ч. в Градска художествена галерия – Пловдив, зала 2019, ул. „Гладстон“ № 32, почитателите на индийската култура ще имат възможност да се насладят на изпълненията на Шармила Мукерджи.  Една от най-известните и утвърдени танцьорки на класическия стил одиси, Шармила Мукерджи е в България, за да вземе участие в Дните на индийската култура, които обхващат пет български града – Велико Търново, Варна, Бургас, София и Пловдив, където е последното представление в рамките на събитието.

Организатори на представлението в Пловдив са: Индологическа фондация „Изток-Запад“, Градска художествена галерия – Пловдив, посолството на Индия у нас, със съдействието на община Пловдив.

Одѝси е индийска класическа танцова форма, възникнала в храмовете на Одиша, Източна Индия. Жените танцьорки, наречени махари (означава велика жена), се молели на божеството на Одиша - бог Джаганнатх - чрез танц в храмовете. Този вид танц се отличава с лиричност, чувственост и акцент върху бхакти бхава (отношение на богоотдадена любов). Изпълнителите на танца одиси пресъздават митични истории за индуистки богове и духовни послания, като използват сложни движения на тялото, богати костюми, украшения и грим. Танцът одиси е известен с уникалната си поза с три извивки, наречена трибханги.

Шармила Мукерджи от ранна възраст се посвещава на своята единствена страст ‒ танца. Тя започва да изучава одиси под ръководството на Гуру Келучаран Мохапатра. Впоследствие преподава одиси в Калкута, а през 2004 г. в Бангалор основава Центъра за танц одиси, наречен Сàнджали, на който е артистичен директор и до днес. През 2016 г. е удостоена с престижните награди Махари и Калашрещха. Шармила е изнасяла представления на някои от най-престижните сцени в Индия, Фиджи, Малайзия, Австралия, Нова Зеландия, Италия, САЩ, Индонезия, Обединените арабски емирства, Тунис и Сейшелските острови.

 

2,073 total views, no views today