Начало Актуално Издателство „Летера“ представя най-новата книга за Пловдив „Моят Пловдив – брулени години“ от Димитър Пампулов

Издателство „Летера“ представя най-новата книга за Пловдив „Моят Пловдив – брулени години“ от Димитър Пампулов

Print

 22.01.2024

Издателство „Летера“ кани пловдивчани и гости на града на представянето на книгата „Моят Пловдив – брулени години“ от Димитър Пампулов, което ще се проведе на 25-и (четвъртък) януари от 18 ч. в Студио 1 на БНР ул. „Дондуков“ № 2. Книгата ще бъде представена от историка д-р Стефан Шивачев.

Творбата е финансирана от Община Пловдив по Компонент 4 „Произведения на пловдивски писатели и важни за града издания“.

Прегърнал свободата на спомена, авторът ни връща към живата панорама на години, брулени от изпепеляващия червен вятър. Сладкодумно, с богата култура и усет за детайла Пампулов вдъхва живот на картини от миналото, които преминават пред очите ни като кадри от филм в старо градско кино. Бившите богаташки къщи по улица „Велико Търново“ проскърцват от стъпките на преходни наематели и странни индивиди. Емоционалната разходка продължава през емблематичните за пловдивчани места: Френския колеж, Военния клуб, „Тримонциум“, Летния театър, Панаира… Улиците и забележителностите оживяват от преплетените трогателни истории и тръпни случки. Етническите малцинства в хилядолетния град са представени чрез ярки и незабравими образи, а някогашната „американска мечта“ е пречупена през съдбите на отделни личности.

Пъстър колорит, мамещ аромат и неповторимо настроение са неизменни спътници при прочита на тази книга за Пловдив.

Димитър Пампулов е роден в Пловдив през 1942 г. Завършва испанска и френска филология в СУ „Св. Кл. Охридски“, специализира икономика на външната търговия във ВИИ „К. Маркс“. Организатор на редица изложби и търгове на изобразително изкуство в страната и чужбина. Независим кандидат за кмет на Пловдив през 2003 г. Автор на книгите „Димитър Казаков – Нерон отблизо“ (2007) и „Златю Бояджиев – виденията на великия майстор“ (2013), „Златю Бояджиев – портрети“ (2023), както и на множество публикации и очерци за художници.

3,389 total views, no views today