Начало Актуално Изключителният пловдивски талант – 9- годишният пианист Борис Дюлгеров гостува в Община Пловдив

Изключителният пловдивски талант – 9- годишният пианист Борис Дюлгеров гостува в Община Пловдив

4 19

Изключителният пловдивски талант – 9- годишният пианист Борис Дюлгеров гостува днес в Община Пловдив на пл. “Стефан Стамболов” № 1 по покана на кмета Здравко Димитров. Той бе придружен от клавирния си педагог Росица Грозданова, родителите си и секретаря на Народно читалище “Цар Борис ІІІ и царица Йоанна 1931 г.“-  Даниела Желязкова, тъй като детето е възпитаник на Музикалната школа към читалището – една от най-добрите школи в Пловдив, а и в България.

Формалният повод за поканата бе последния голяма успех на Борко, който само седмица след завоюването на златен медал от Международния музикален конкурс „Giuseppe Raciti “- 2021 в Сицилия, събра овациите на жури и публика на Х-я Международен конкурс за пианисти „VIVAPIANO“ 17-18.04.2021г. в гр. София.  Борис получи най-престижната награда „Гран при  Джуниър“ – изпълнение с оркестър, а също и специалната награда на името на академик Андрей Стоянов. Третокласникът от ОУ „Виктория и Крикор Тютюнджян“ завоюва и златен медал с най-висок резултат  от участниците във всичките възрастови групи в състезание  с деца от България, Великобритания, Германия и Албания. За високи педагогически постижения е отличена и г-жа Росица Грозданова – клавирният педагог на Борис.

Само през миналата 2020-та година, от участието в 9 престижни конкурса, Борко се завърна със  завоювани 9 първи места. Малкият пианист свири от 5-годишен и за своите 9 години, освен многобройните награди, успешно съчетава всички свои занимания. Той е отличен ученик, първи по математика, първи във всичко, защото се отличава с психиката на „боец“ и „лидер“, който не преследва някаква „болна амбиция“, а върши нещата с много удоволствие и упоритост, сподели неговият клавирен педагог. Борко е пример и вдъхновение и за другите деца от школата. Майката на талантливия Борко е стоматолог, а бащата ветеринарен лекар. Те споделиха, че никога не са го насилвали да прави каквото и да било, но предполагат, че слушането на класическа музика в дома им е породило у детето желанието да свири на пиано. И когато то е заявило това свое желание, те са го подкрепили.

Кметът Здравко Димитров посрещна трите дами с 3 красиви букета цветя. След това той връчи на Борко и на г-жа Грозданова – почетен плакет на община Пловдив  с изображение на Античния театър и герба, поздравителни адреси, сувенирни подаръци от тематичната серия на мозайките от най-новото бижу на Пловдив – Епископската базилика на Филипопол.

Заместник-кметът Пламен Панов подари на Борко, преподавателката му и неговата майка – одеялца и шалове с логото на Пловдив – ЕСК 2019, осигурени от едноименната фондация, за да продължават да рекламират града ни по света, по време на техните пътувания.

“Не само Пловдив, България има много талантливи деца. Хубаво е тези дечица да се развиват и да остават в държавата,” коментира Здравко Димитров. „Дано да имаме повече такива деца, да ни радват и да ни събират. Това е нашето бъдеще.” – пожела си Кметът Димитров.  Той пое ангажимент, Борко да бъде гост на предстоящия концерт на  виртуозния пианист  Ричард Клайдерман, който ще се състои в Пловдив  на 29 май, както и да го запознае с него. Общината ще подкрепи финансово и следващото явяване на Борко на международен конкурс в чужбина, обеща му още Кметът.

“Постиженията на Борко дават отговор на още един въпрос – защо ние трябва да продължим да развиваме читалищната дейност. Защото този успех показва, че най-древната културна единица в България трябва да бъде подкрепяна, защото тя открива такива съкровища като Борис. Общината ще продължи да подкрепя пловдивски таланти, които пътуват и позиционират Пловдив в света. Бъдещото на културата на Пловдив се уповава на такива деца“, каза заместник-кметът Пламен Панов. Той покани от името на община Пловдив Борис Дюлгеров да участва някой от следващите концерти, които отдел „Култура“ организира на открито за пловдивчани по повод 9 май и 24 май. Договорени бяха и културни прояви през годината, в които ще участват и другите възпитаници на Музикалната школа към НЧ “Цар Борис ІІІ и царица Йоанна 1931 г.“.

В следващите месеци на Борко предстоят няколко важни участия в конкурси – първите са в Пловдив и Велико Търново. След това започва репетиции за нова програма, защото  като носител на  награда „Гран при  Джуниър“, той ще има възможността да свири с Академичния оркестър на Националната музикална академия „Панчо Владигеров”.

След края на срещата, по време на която Борко отговори и на въпроси на медиите, Кметът Здравко Димитров заведе детето в кабинета си, за да му покаже къде работи.

За спомен от вълнуващия ден бяха направени и общи снимки в Заседателната зала, а Борко и неговата преподавателка се фотографираха и на красивите стълби на сградата на общината.

3,623 total views, no views today