Начало Пловдив днес Изкуствена пещера и планетариум отварят в Природонаучния музей

Изкуствена пещера и планетариум отварят в Природонаучния музей

Изключително редки и интересни за българското Черноморие риби вече плуват в новия аквариум на пловдивския Природонаучен музей. В това се увериха кметът на Пловдив инж. Иван Тотев и заместник-кметът Стефан Стоянов, които инспектираха свършеното до момента по реконструкцията на музея.

От октомври досега подменихме прогнилата и опасна за посетителите дървена конструкция със стоманобетон, върху който е направена замазката, започват довършителните дейности по първия етап от ремонта, отчете директорът на музея гл. ас. д-р Огнян Тодоров.

След 105 дни избраната с конкурс фирма-изпълнител трябва да предаде сградата с изцяло обновени настилки, стени, тавани, осветление, електрическа и ВиК инсталация. Обявена е и обществената поръчка за изграждането на уникалния не само за страната, а и за Балканите 3D планетариум, който според предвижданията трябва да отвори през септември. Дотогава ще е изцяло оборудвана залата с аквариума и терариума, която е проектирана като изкуствена пещера. Подбираме неотровни и неагресивни влечуги, до които нашите посетители да имат най-пряк допир, разказа д-р Тодоров.

Той се надява дотогава да е готов и експозиционният план, който предстои да бъде одобрен от БАН и Министерството на културата.

Експонатите ще бъдат представени в по-естествена среда, ще има звукови и светлини ефекти. Вече е сглобена уникалната пещерна мечка – един от четирите автентични експонати в света, готова е и най-голямата препарирана анаконда.

Със 170 хил. лв. от общинския бюджет започнахме да правим малък ремонт, който имаше за цел да подмени основно пода, който беше в много тежко състояние, тъй като сградата е строена за пловдивско кметство още в края на ХІХ век, но след допълнителното финансиране за вътрешен ремонт и нови атракции като планетариума, на практика ние правим един чисто нов Природонаучен музей, кметът инж. Иван Тотев.

В този мандат  и музеят, и Зологическата градина ще бъдат почти нови обекти, които ще се допълват един друг и ще радват своите посетители, допълни кметът.

13,954 total views, no views today