Начало Култура Изложбата „Вещи безценност”- за неповторимите хора, които сме загубили заради домашно насилие – гостува в Пловдив целия март

Изложбата „Вещи безценност”- за неповторимите хора, които сме загубили заради домашно насилие – гостува в Пловдив целия март

1Жените, загинали при домашно насилие, не са “черна статистика”. Те са неповторими хора, които сме загубили завинаги. Българският хелзинкски комитет и tanuki films показват някои от тези жени в изложбата „Вещи безценност“, която гостува в Пловдив през март. През целия месец, посветен на жените и техните права, експозицията може да бъде разгледана на две локации: от 1 до 20 март – при фонтана Деметра в Цар Симеоновата градина, както и от 1 до 30 март на оградата на 3-ти корпус на Технически университет-София, филиал Пловдив на ул. Цанко Дюстабанов № 21.

Серията камерни фотографии на лични вещи разкрива историите на жени, убити при домашно насилие. Автор и фотограф на изложбата е Анна Стоева.

“Историите на тези жени при отразяването им в медиите обичайно се свеждат до момента на трагедията, пречупен през призмата на сензация и насилие. Портретите в изложбата ни имат за цел да свържат зрителя с всяка от истинските жени зад вестникарските заглавия, използвайки обектите като нишка към човека, който тя е била. Инструмент на професията й, недочетена книга, любим ключодържател, нейният цвят червило – предмети толкова лични, колкото и универсални, те създават връзката на припознаването. За мен те са ключ към неповторимите хора, които сме загубили завинаги,” разказва авторката Анна Стоева.

“Държавата е длъжна да защитава жертвите на домашно насилие, които обикновено са жени, но задължението й не спира дотук: държавата трябва да работи в посока предотвратяването на случаите на домашно насилие, които са особено разрушителни както за жените, така и за децата, отглеждани в семейството,” казва адв. Адела Качаунова – директорка на Програмата за правна защита в БХК. Тя припомня, че макар да бяха приети някои изменения в Наказателния кодекс, материята продължава да е недостатъчно добре уредена и това е една от причините за високия брой жертви на домашно насилие с днешна дата.

Заглавието на експозицията “Вещи безценност” е игра на думи, взаимствана от повтарящата се заключителна формулировка в съдебните решения по делата на десетки жени, убивани в случаи на домашно насилие: “…същите лични вещи следва да се унищожат като вещи без стойност”. Когато остават само спомените, какво определя кое е стойностно и кое е ценно?

“Необходимо е домашното насилие да бъде мислено като системен проблем от значение за цялата държава, който, логично, не може и не бива да бъде решаван “вътре в семейството,” посочва адв. Качаунова.

„Вещи безценност“ е една от дейностите в проекта „Да излезем от кръга на полово базираното насилие срещу жени и деца в България“ на Български хелзинкски комитет в партньорство с Алианс за защита от насилие, основано на пола (АЗНОП), съфинансиран от Европейската комисия. В рамките на кампанията стартира и сайтът spasena.org в помощ на хора, страдащи и засегнати от домашно насилие, както и тематичен видеоклип с ново изпълнение на песента на ПИФ „Приятел“, която групата специално предостави за кампанията.

Изложбата се осъществява с подкрепата на община Пловдив и Технически университет – София, филиал Пловдив.

Лица за контакт:

Босилена Мелтева, БХК [email protected] / 02 943 4876; 02 944 0670
3 2

2,312 total views, no views today