Начало Актуално Изложба „Български паметници под закрилата на ЮНЕСКО“

Изложба „Български паметници под закрилата на ЮНЕСКО“

ДЪРЖАВНИЯТ КУЛТУРЕН ИНСТИТУТ КЪМ МИНИСТЪРА НА ВЪНШНИТЕ РАБОТИ

ДИРЕКЦИЯ “ПРАВА НА ЧОВЕКА” – МВНР

НАЦИОНАЛНАТА КОМИСИЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ЗА ЮНЕСКО

 

имат удоволствието да Ви поканят на откриването на изложба

БЪЛГАРСКИ ПАМЕТНИЦИ ПОД ЗАКРИЛАТА НА ЮНЕСКО 

на 29 юни 2021 г., от 18.00 часа , Епископска базилика на Филипопол

 

Изложбата се осъществява със съдействието на Община Пловдив и любезното домакинство на Общински институт „Старинен Пловдив“.

 изложба

Във връзка с отбелязването на 65 години от българското членство в ЮНЕСКО и 75 години от основаването на организацията, Държавният културен институт към министъра на външните работи, съвместно с дирекция “Права на човека” – МВнР и Националната комисия на Република България за ЮНЕСКО, реализира тематична изложба „Български паметници под закрилата на ЮНЕСКО“, чиито акцент е представянето по подходящ начин, чрез професионални художествени фотографии и научно издържани текстове – на три езика: български, английски, френски, уникалността и красотата на българските паметници, включени в списъка на обектите от световното културното и природно наследство. Голяма част от фотографиите са предоставени от Иво Хаджимишев, един от най-добрите български фотографи.

За тази цел и в контекста на процедурата за вписване на кандидатурата на Епископската базилика и римското мозаечно наследство на Филипопол в индикативния списък на ЮНЕСКО за значими културни и природни обекти  на  29  юни 2021 г. – от 18:00 часа ще бъде представена премиерно гореспоменатата нова експозиция в пространствата на този забележителен паметник на културното ни наследство.

Изложбата ще може да бъде видяна от посетители до 15 юли 2021 г.  Това е повод да изразим всички заедно нашата подкрепа проектът да постигане пo-голяма международна публичност и да получи своето достойно място в листата за световно културно наследство на ЮНЕСКО.

 

1,934 total views, no views today