Начало Актуално ИНФОРМАЦИЯ ЗА ЦЕНИТЕ НА БИЛЕТИТЕ И УСЛУГИТЕ В ПЛОВДИВСКИТЕ МУЗЕИ

ИНФОРМАЦИЯ ЗА ЦЕНИТЕ НА БИЛЕТИТЕ И УСЛУГИТЕ В ПЛОВДИВСКИТЕ МУЗЕИ

пловдив

28.03.2022 

Повечето са без промяна, там където има увеличение е минимално, съобразено с необходимостта от актуализация заради по-високите разходи

 

На последната сесия на Общински съвет – Пловдив на 24 март, бе гласуван текста на новата „Наредба за изменение и допълнение на Наредба за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на община Пловдив. Това се случва всяка година, като в процеса на нейната актуализация, всички институции, вкл. общински културни институти в посочен срок, дават своето мотивирано писмено предложение, в случай, че предложението им съдържа заложено увеличение на цените.

 

Тази година Общински институт „Старинен Пловдив” не е заложил промяна на цените на нито един от своите обекти. Единствената промяна касае създаването на нова услуга „реставрация от специалист на културна ценност“. Услугите на Лабораторията по консервация и реставрация ще струват 25 лв. на час без ДДС, , без вкл. материали.  ОИ „Старинен Пловдив“ стопанисва Балабанова къща, Къща Хиндлиян, Галерия „Златю Бояджиев”, Къщата на Верен Стамболян, музейна аптека „Хипократ”,

Къща Недкович, Римски стадион, Къща „Клианти“, Античен театър, Малка базилика и Епископската базилика на Филипопол, Билетен център на пл. „Стефан Стамболов“, Туристическите центрове, Източен сектор на Античен стадион на Филипопол (търговска сграда на ул. „Княз Александър I” №11).

 

Промяна няма и в обектите на Градска художествена галерия. Въведена е цена за посещение на новата обновената експозиция на ул. „Съборна“ №14 - 6 лева. Постоянната експозиция на Градската галерия ще отвори врати на 15 април с блестящо реставрирана сграда, обновена художествена експозиция и преобразено дворно пространство. Припомняме, че историческата сграда, паметник на културата с местно значение, е построена за Девическа гимназия през 1881г. по проект на прочутия архитект Йосиф Шнитер. Градска художествена галерия стопанисва: Постоянна експозиция на ГХГ, Постоянна експозиция „Икони“, Зали за временни експозиции ул. „Княз Александър I“ №15, Изложбена Зала „2019“, Галерия „Капана“, Постоянна експозиция „Георги Божилов – Слона“ , Постоянна експозиция „Мексиканско изкуство“ и   Експозиция „Цанко Лавренов“ , Постоянна експозиция живопис на Енчо Пиронков, Зали за съвременно изкуство „Баня Старинна“ (в реставрация).

 

Няма промяна в цените и в Регионален етнографски музей- Пловдив.

 

В Археологическият музей за български и чужди граждани входният билет става 6 лв., а досега беше 5 лв.,  фамилен билет за семейство с деца от 7 до 16 г.  става 10 лв., беше 8 лв.  Тематичните лекции и видеопрожекции стават 30 лв., досега бяха 15 лева.  Тематичните беседи, свързани с посещение на археологически обекти на територията на Пловдив в рамките на 90 минути е  50 лв. Същата беседа за студенти и ученици става 50 лв., беше 30 лева. Допълнено е, че ако тя е на английски, ще струва 70 лв. Обиколната беседа на територията на Пловдивска област става 90 лв.

 

Природонаучният музей също увеличава с 1 лев входните такси, тъй като разширява с още експозиции сбирката –  Морски аквариум, както и с две нови зали – с аниматроник модели на динозаври и зала за едноклетъчни организми. За деца до 7 г. билетът от 1 лв. става 2 лв., за възрастни е 6 лв.  Специализираните беседи ( до 20 души) се увеличават с 10 лева, съответно на български вече са 30 лв, на чужд език – също. Входът за планетариума за деца до 7 г. става от 3 на 4 лв., увеличение има и в цените на комбинираните билети, въвежда се нова категория групови билети 3D – от 5 до 50 деца до 7 години – с цена от 3 лв. и комбинирани билети )експозиция, планетариум, зала Тропик) за същата възраст от 6 лв. Ползването на зала от сградата на музея става 150 лева на ден, предишно – 100 лева. Входът за зала „Тропик” за деца до 7 г. е 2 лв., за ученици и студенти – 4 лв., а за възрастни – 5 лв. Комбинираните билети – експозиция, планетариум и зала „Тропик” за ученици и студенти са 12 лв.(предишно 10 лв), за възрастни 20 лв.(предишно 16 лв), а за деца до 7 г. – 6 лв.

 

В Регионален исторически музей входът за ученици си остава 1 лев. За възрастни – от 3 лв. става на 4 лв. Въведен е семеен билет (родители с едно, две или повече деца) – 5 лв., а билет „Баба, дядо и внуче“ е 3 лв. Цената на специализирана беседа на български е вече 20 лв, беше 10 лв, а на чужд език е също 20 лв. За подготовка и провеждане на образователна беседа извън тематиката и експозициите на музея – цената е 40 лв. , преди – 12лв. Заснемането на документални филми с културни ценности от фонда на час стават 50лв, предишна цена – 40 лв. Музеят ще предоставя залите си за временни изложби на фотографи и художници на ден срещу 30 лв. такса (предишна 10 лв.), наемът за събития в залите през лятото вече е 80лв, предишна цена 50лв, през зимата става 100 лв.(преди 60лв.)

 

В Народна библиотека  „Иван Вазов” цената за издаване на потребителска карта за една година е 6 лв., за ученици до 14 г. – 3 лв., за пенсионери до 70-годишна възраст – 2 лв.

Организирането на изложби в пространствата на библиотеката за 15 дни струва 145 лв.(преди 100 лв), но за ученици, студенти и училища по изкуствата, за школи и работилници – 30 лв. Заснемането на филм в рамките на един час за ръкописи струва 145 лв., а на старопечатни, редки и ценни издания – 72 лв. Предишната цена е съответно 100лв за ръкописни и 50 лв за старопечатни, редки и т.н.. Предоставянето за ползване на Конферентна зала, Информационен център и Обучителен център за 1 ч. е 40 лв., за 2ч – 70, за 3ч – 100, за 4 ч– 130, за 6ч – 145, за цял ден – 220 лв. (в същата последователност цените са били съответно – 30/50/70/90/100/150 лв)

 

В Дом на културата „Борис Христов“ наемните цени не се променят. Променя се единствено % на авансово плащане за ползване на Зрителната зала, като от 10% се увеличава на 30%.  Определя се и цена за ползване на южната тераса в размер на 210 лв. Преди това, тя не присъстваше в наредбата като обект за отдаване.

 

Увеличението на цените е в рамките на минималното. То е съобразно с цените, определени при сродни институции и необходимостта от актуализация, заради повишените цени на ел.енергия, труда на музейните работници, поддръжка и други консумативи.

 

15,616 total views, no views today