Начало Актуално Камерен хор „Иван Спасов” получи златен диплом в Румъния

Камерен хор „Иван Спасов” получи златен диплом в Румъния

11951921_10153628543027710_9077413566529184518_nКамерен хор „Иван Спасов” взе участие в V-ия Международен хоров фестивал „Ливиу Борлан”, който се проведе от 3 до 6 септември в гр.Байя Маре /Румъния/. В него участваха 10 хора от Латвия, Сърбия, Македония, България и Румъния. Фестивалът носи името на известния румънски композитор Ливиу Борлан. Всеки хор трябваше да изпълни  негова творба. 9-членно международно жури, съставено от известни диригенти и композитори с артистичен директор проф. Андреа Анджелини /Италия/ и председател  проф. Дан Букию /Румъния/ оценяваше изпълненията.

За първи път български хор участва на фестивала в Байя Маре. Камерен хор „Иван Спасов” с диригент Гергана Люцканова-Петрова и хормайстор Росица Димова изпълни разнообразна програма като акцентира върху българската музика. Първи в класирането бяха отличени хор „Атцеле” от Латвия. Пловдивския камерен хор зае второ място, а на трето се класира румънския мъжки хор  „Армония”. По време на фестивала се проведоха 4 уъркшопа, водени от членове на журито. Пътуването на хор „Иван Спасов” беше финансирано от Национален фонд „Култура”.

Успешното представяне на Пловдивският камерен хор за пореден път показва, че хоровото изкуство в България и Пловдив е на европейско и световно ниво.

10,167 total views, no views today