Начало Актуално Кампания „Май месец за мерене“ 2021 на Българска лига по хипертония

Кампания „Май месец за мерене“ 2021 на Българска лига по хипертония

1

В продължение на Световния ден за борба с хипертонията 17 май, Българска лига по хипертония, с подкрепата на Международна лига по хипертония (ISH) и Световно дружество по хипертония е инициатор на кампанията „Май месец за мерене“ в България. Това е най-голямата синхронизирана здравна кампания в света.

За периода на реализация са дадени съвети за поддържане на здравословно кръвно налягане на повече от 4,2 милиона души в над 100 държави. Основна цел на кампанията е да се повиши обществената осведоменост и да се направи контролът на кръвното налягане достъпен за хората по света.

Повече от 10,8 милиона души умират всяка година от състояния, свързани с високо кръвно налягане. Повишеното кръвно налягане продължава да бъде рисков фактор №1  за смърт в света. Контролът на стойностите на кръвното налягане покрива не повече от 40% от хората, което по последни данни означава, че половината хора с хипертония продължават да не знаят, че я имат. Със стойностите на кръвното налягане е свързан повишеният процент на сърдечно-съдови заболявания като коронарна артериална болест, сърдечна недостатъчност, инсулт, инфаркт, деменция, предсърдно мъждене и бъбречни заболявания. Тези заболявания засягат приблизително една трета от възрастното население в световен мащаб и представляват най-голямата епидемия, изпитана някога от човечеството.

Под мотото „ИЗМЕРВАНЕ, КОЕТО СПАСЯВА ЖИВОТ. ТВОЯТ.“ В продължение на Международния ден за борба с хипертонията – 17.05.2021, Българска лига по хипертония ще реализира скрининги, с подкрепата на Омрон България, Асоциация на студентите по медицина – България, Национален научен експедиционен клуб „Юнеско“, Асоциация на студентите по фармация, Медицински университет – Варна, Община Пловдив, Община Стара Загора, и други.

През май и юни 2021 в 12 града –  София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Стара Загора, Хасково, Кърджали, Благоевград, Русе, Добрич и Ботевград са планирани общо 15 локации за измерване на кръвно налягане на хората. Участниците ще бъдат информирани за рисковете от хипертонията; ще получат информационни материали със съвети за здравословен начин на живот, за стойностите на кръвното налягане и как да разпознават неговото покачване; ще бъде измерено кръвното им налягане с електронни апарати, снабдени с AFIB-технология за откриване на Предсърдно мъждене, без ЕКГ. Тази технология е подходящ и сигурен метод за скрининг на Предсърдно мъждене в домашни условия като профилактика на мозъчен инсулт и инфаркт.

Предсърдното мъждене е най-честата форма на сърдечна аритмия, засягаща 1 на 4 души над 40 годишна възраст. Към момента над 11 милиона души в цяла Европа са засегнати от предсърдно мъждене и се очаква те да нараснат със 70% до 2030 година. Предсърдно мъждене е хронично прогресиращо заболяване, което увеличава риска от животозастрашаващи усложнения като инсулт, инфаркт и сърдечна недостатъчност.

Световният ден на хипертонията (WHD) се подкрепя официално от Международното дружество по хипертония (ISH), Световният ден на бъбречните заболявания (WKD), Световната инициатива по проблемите, свързани с консумацията на сол и здравето (WASH) и Международната диабетна федерация (IDF).

При организацията измерванията ще бъдат съобразени с епидемиологичната обстановка и ще се приложат всички мерки за безопасност на участниците на местата за скрининг.

Програма ще бъде публикувана в сайта на Българска лига по хипертония https://hypertension.bg/ и нашите партньори.

За повече информация може да се обърнете към:

Mariya Yaneva

Tel: +359 894384009
Mail: mariya_yaneva@diniotc.com
Web: www.diniotc.com

2,608 total views, no views today