Начало Актуално Кампания „Приеми ме“ търси хора с големи сърца, за да станат приемни родители

Кампания „Приеми ме“ търси хора с големи сърца, за да станат приемни родители

От Община Пловдив стартира кампания за привличане на нови семейства, които са готови и искат да станат приемни родители. Тя е част от проекта „Приеми ме 2015“, който се реализира от областния екип по приемна грижа.

„Целта на кампанията е да получим обществена подкрепа за привличането на повече приемни семейства. Към момента имаме 89 семейства от общо 12 общини в Пловдивска област, но те не са достатъчно“, обясни началникът на областния екип по приемна грижа Мария Коруева.

Гости бяха зам.-кметът по социални дейности Анести Тимчев, директор Дирекция „Социални дейности“ Веселина Ботева, областният координатор на Националната асоциация за приемна грижа Надя Бобева, директор Дирекция „Бюро по труда“ – Пловдив Иванка Власева, пет действащи приемни семейства и други партньори на проекта.

„Ако не се грижим за децата около нас, показва, че ние не сме достатъчно зрели и не се интересуваме от бъдещето. Ако не се грижим за децата, ако не ги защитаваме и пазим,  показва, че не сме разбрали нищо от този живот. Всички деца са наши и от нашето поведение зависи какъв пример ще им дадем“. Това заяви зам.-кметът Анести Тимчев и благодари на присъстващите на пресконференцията приемни родители. Всеки един от тях бе представен и му беше дадена възможност да разкаже своята лична история и да отправи апел в кампанията.

„Всеки има нужда да бъде родител. Най-важното нещо е, че децата имат нас. Те имат нужда от семейства. Почти шест години съм приемен родител и не смятам да се отказвам“. Това заяви Надя Бобева, която е  областен координатор на Националната асоциация за приемна грижа.

Баба Вида от Карлово, както я наричат децата, които отглежда, се просълзи докато разказваше за своите „деца като слънца“. Жената е отгледала две деца, едното е осиновено в Италия, а родителите и досега подържат връзка с нея.

Йорданка и Димитър Димитрови полагат грижи за приемни деца на възраст от 0 до 3 години от 2016 г. В момента при тях е четвърто -  момиченце. Семейството има две големи момчета, които много помагат в грижите за настанените деца. Те разказаха, че са сплотена фамилия, която приема децата като свои. Те приемат своята работа като мисия, променяща човешки съдби. И не се отказват. Те ще продължат да дават възможност на най-беззащитните същества, за да се чувстват обичани, закриляни и бързо да намерят свое постоянно семейство.

Най-тежкият момент за всички е този на раздялата – когато децата отиват при своите осиновители, категорични са приемните родители. Но една от приемните майки сподели: „Те при нас възвръщат радостта си, но стават истински щастливи, когато намерят своето истинско ново семейство. Това ни крепи и при раздялата с тях“.

Приемните родители трябва да отговарят на няколко критерия, сред които:

• Да имат достатъчно пространство в дома и време за общуване с детето;

• Да са клинично здрави;

• Да не са осъждани;

• Да не са лишавани от родителски права;

• Да нямат проблем с алкохол, наркотици и др.

В професионално приемно семейство се настаняват приоритетно деца до 3-годишна възраст, с увреждания, жертви на насилие и трафик, спрямо които е заложена мярка „полицейска закрила“, след изтичане на срока ѝ, при условията на заместваща приемна грижа и с поведенчески проблеми.

2,471 total views, no views today