Начало Актуално Кметът Здравко Димитров: Бъдещето е на професионалното образование

Кметът Здравко Димитров: Бъдещето е на професионалното образование

сенсата-дуално обучение (11)

Кметът на Пловдив Здравко Димитров и заместник-кметът с ресор “Oбразование и бизнес развитие” Стефан Стоянов, заедно с генералния мениджър на „Сенсата Технолоджис“ – Пловдив Явор Николов ще дадат старт на първата производствена ученическа практика в завода. 23 ученици от 11-ти и 12-ти клас на Професионалната гимназия по електротехника и електроника (ПГЕЕ) ще преминат през двуседмична производствена практика в завода на Сенсата, която е част от плана за дуално обучение.

„Бъдещето е на професионалното образование, защото то дава прекрасна възможност за бърза кариера и за много добро заплащане. Дуалните паралелки са една много добра форма за обучение и поздравявам „Сенсата“ за тази инициатива, която ще помогне на учениците да изберат повече за професията и дали тя им допада“. Това заяви в обръщението си към децата и менторите кметът Здравко Димитров. Той пожела на учениците успех и изрази увереност, че някои от тях след време ще бъдат ръководители в този завод.

„Не случайно интересът към дуалното обучение расте, защото все повече родители разбират, че завършването на професионално обучение гарантира една добра кариера. Към момента имаме 17 дуални паралелки, само тази година са обявени 14 нови паралелки“, коментира заместник-кметът Стефан Стоянов. По думите му „Сенсата“ дава много добър пример как сериозните компании с дългосрочни планове за развитие може да си партнират с образователната система и да помагат на учениците да получат практически познания.

„Производствената практика е част от стартиралото сътрудничество между “Сенсата Пловдив“ и ПГЕЕ. Компанията има за цел да подпомогне и засили влиянието върху цялата екосистема и дългосрочно да инвестира в младите таланти в региона“. Това заяви при откриване на практиката генералният мениджър на „Сенсата Технолоджис“ – Пловдив Явор Николов.

С началото на новата учебна година Сенсата Пловдив ще приеме и първите си ученици от 8-ми клас, за да постави началото на изграждане на стандарт за дуално практическо обучение.

4,611 total views, no views today