Начало Актуално Кметът Здравко Димитров внася предложение до ОбС за помощ от 2000 лв. за Пенка Калинкова

Кметът Здравко Димитров внася предложение до ОбС за помощ от 2000 лв. за Пенка Калинкова

Днес кметът на Пловдив Здравко Димитров подписа предложение до Общински съвет – Пловдив за отпускане на сумата от 2000 лева за нуждите на възстановяването и рехабилитацията на изтъкнатия пловдивски общественик Пенка Калинкова, след изписването ѝ от болница „Пирогов“, където тя се намира в момента.  Предложението ще бъде подложено на гласуване на предстоящата сесия на Общински съвет – Пловдив на 14 май.

Припомняме, че днес синът на Пенка Калинкова сигнализира за нещастието, сполетяло семейството: „На 11 април т. г. скъпата ми майка – Пенка Калинкова, беше транспортирана в болница по спешност, след внезапен силен гърч и пареза на дясната ръка и крак. Първоначалното съмнение за инсулт беше отхвърлено, за сметка на страшната диагноза мозъчен тумор. Тази диагноза беше потвърдена след скенер и ядрено-магнитен резонанс на главата. След консултации с четирима неврохирурзи беше препоръчана неотложна операция, която бе извършена в неврохирургията на болница Пирогов. В момента се очаква резултатът от хистологичното проучване, междувременно ѝ предстои няколкомесечна рехабилитация на засегнатите дясна ръка и десен крак.

Целта на тази кампания е да събере средствата за направените до момента медицински разходи и за предстоящите услуги на рехабилитатор и личен помощник.

Майка ми е неподвижна на легло и има нужда от помощ за всички ежедневни дейности. Моля ви, помогнете в тази трудна ситуация. Моля ви, споделете кампанията! Благодаря!“

Ето и страницата на кампанията: https://bg.helpkarma.com/help/111588606831

Десетки хора се включиха в подкрепа на жената, която откри и написа някои от най-прекрасните истории от миналото на Пловдив.

Пенка Калинкова e журналистка и театровед. Завършила е руска и българска филология в СУ „Св. Климент Охридски” и театрознание във ВИТИЗ „Кр. Сарафов” /днес НАТФИЗ/. Работи в продължение на много години в Радио Пловдив, бивш директор на медията, както и във вестниците „За и против” и „Марица”. Нейни статии са публикувани  в „24 часа Пловдив”, „Култура”, „Дума”, „Стандарт” и други, в списанията „Театър”, „Тракия”, „Везни” и други.

Автор  на книгите „Парчета театър, мигове живот” /2000/, „100+20 Драматичен театър Пловдив” /2001/, „Място за връщане” /2006/, „Съзаклятието Пазарджишки театър” /2009/, „Оцеляващата. 60 години Пловдивска опера” /2013/, „Познатият непознат  Пловдив” /2014/, на документални филми за големите български художници Димитър Киров и Кольо Витковски, за Пловдивския куклен театър, за Драматичен театър Пазарджик, „Античното наследство на Пловдив” /2004/, „Едно турне в пет действия” /2009/, „Истории от Тютюневия град” /2009/, „Палимпсестът Пловдив” /2009/, „Чучулигите” /2011/, трисерийният „Първият театър” /2011/, посветен на 130-годишнината на първия български професионален театър – Пловдивския.

Прессекретар на Международния есенен театрален фестивал „Сцена на кръстопът”  /до 2012 г./. Носител на награди за театрална критика и журналистика, награда „Пловдив” /1993/, Почетен знак на Пловдив /2006/, званието „Следовник на народните будители” /2011/.

Бивш член на управителния съвет на Фондация „Пловдив 2019”.

„Вярвам, че Пенка Калинкова ще премине през това тежко изпитание! От сърце ѝ пожелавам здраве, сили и бързо възстановяване! Благодаря на пловдивчани и сърцати хора от цял свят, които се включиха да помогнат!“, сподели кметът Здравко Димитров.

Набирането на средства ще продължи и чрез специална банкова дарителска сметка, след завръщането на Пенка Калинкова в Пловдив.

3,916 total views, no views today