Начало Актуално Кметът Здравко Димитров: „Водният цикъл на Пловдив се изпълнява в срок“

Кметът Здравко Димитров: „Водният цикъл на Пловдив се изпълнява в срок“

pr2 pr3

03.02.2022

Инспекция на работата по модернизацията на Пречиствателната станция за отпадъчни води на Пловдив направи днес кметът Здравко Димитров. На посещението на обекта в село Ягодово той бе заедно със заместник-кмета по строителството Пламен Райчев и управителя на „ВиК“ ЕООД - Пловдив Огнян Кулишев.

„Водният цикъл върви в срок, даже сме напред с графика. Разплатени са близо 21 млн. лева за строителството на станцията, което е около 40% от стойността й“, съобщи кметът и припомни, че на първата копка през лятото на 2021-а теренът е бил само поле.

Пламен Райчев допълни, че проектът за Водния цикъл на община Пловдив ще бъде завършен до края на 2023-а година. „В началото на мандата заварихме недовършени поръчки и обжалвания, които вече преодоляхме и сме в готовност да отчетем проекта до края на 2023-а“, каза той и даде пример със заварената поръчка за 24 млн. лв. за един от подобектите – бул. „Дунав“ –  „Брезовско шосе“, която беше спряна от общината. В последствие цената бе оптимизирана до 18 млн. лв. и с това са спестени няколко милиона лева. По думите на заместник-кмета община Пловдив няма да прави компромис с качеството и ще изисква всички дейности да бъдат изпълнени, както са заложени в процедурата.

Проектът за Пречиствателна станция е част от Етап 1 на „Интегриран проект за водите на град Пловдив“. Той включва общо 5 подобекта. По време на инспекцията стана ясно, че два от тях вече са готови за приемане  – рехабилитацията на Главен колектор VII и водопроводните и канализационни системи и улици, изградени в кв. „Захарна фабрика“. Следващият обект в района на ул. „Карловска“ е на 90 % готов и се очаква през април също да бъде приет.

След реконструкцията Пречиствателната станция ще обслужва над половин милион души чрез преработката на отпадните води на Пловдив. На станцията се изграждат метан-танкове, които ще произвеждат електричество от отпадните води. В нея ще се заустват Северния колектор, както и Южния обходен колектор, който пък трябва да бъде изпълнен от държавното дружество „Водоснабдяване и канализация“. По време на инспекцията управителят Огнян Кулишев заяви, че се надява най-късно през пролетта да стартира и работата по него, тъй като забавянето е вече близо година. Очаква се строително-ремонтните дейности да започнат от частта на улица „Царевец“, за да се не забави изграждането на пробива „Модър-Царевец“.

 

2,193 total views, no views today