Начало Актуално Кметът Здравко Димитров инспектира къща „Стамболян“ и „Данчовата къща“ в Стария град

Кметът Здравко Димитров инспектира къща „Стамболян“ и „Данчовата къща“ в Стария град

Кметът Здравко Димитров посети днес обекти на територията на Стария град, за да се запознае на място с етапа на извършените дейности по опазване, консервация и реставрация, предприети от ОИ „Старинен Пловдив“ през втората половина на 2021 г. Заедно със заместник-кмета по култура, археология и туризъм Пламен Панов, той разгледа къща „Верен Стамболян“ и къщата на Георги Данчов Зографина ( Данчовата къща).

Припомняме, че през 2021 г. ОИ „Старинен Пловдив“ има сключени два договора с Министерство на културата по проекти за предоставяне на целева финансова подкрепа за извършване на консервационно-реставрационни работи на обща стойност около 280 000 лв. Единият е за реставрация на фасадите на къща „Верен Стамболян“, а другият е за реставрация на фасадите на къща „Георги Павлити“ или т.н. Синя къща – и двете недвижими културни ценности с категория „национално значение“, част от Архитектурно-исторически резерват „Старинен Пловдив”. За двата обекта са проведени обществени поръчки. До края на ноември ще приключат дейностите по реставрацията на къща „Стамболян“, която след 20 години ще възвърне богато декорираната си фасада, една от най-впечатляващите на територията на Стария град.

Кметът Здравко Димитров бе посрещнат от доц. Елена Кантарева – Дечева – и.д.директор на ОИ „Старинен Пловдив“ и екипа, който извършва консервационно-реставрационни работи, ръководен от един от най-добрите художник – реставратори Елена Кривошиева.

Димитров сърдечно поздрави реставраторите за добрата работа, благодарение на която съвсем скоро къщата отново ще отвори врати за културни събития и изложби. Построена през втората половина на XIX век, къща „Верен Стамболян“ представлява двуетажна симетрична сграда с внушителни размери, със забележителна външна и вътрешна декорация. От 70-те до края на 90-те години на миналия век сградата е била предоставена за творческа база на СБХ и става известна като Къщата на художниците в Пловдив. През 2001 г. мазилката на богато декорираната и фасада е подменена с нова, но изписването не е възстановено. От 2010 г. в къщата е разположена постоянната експозиция с произведения на известния пловдивски художник Димитър Киров.

В разговор с екипа на Старинен Пловдив, кметът се информира подробно и за ремонтните дейности, които общинският институт извършва със собствено финансиране на обща стойност 78 000 лв. Към тях се числят ремонт на покрива на Малка базилика, частична реставрация на фасадите на аптека „Хипократ“ и Балабанова къща, реставрация на оригинални стенописи в интериора на къща „Хиндлиян“ и извършване на физико-химични анализи на пигменти и свързватели, подмяна на ел. инсталация на две от сградите на Лабораторията за консервация и реставрация, ремонт на електрическото захранване и подмяна на прожектори с енергоспестяващи в северния подход на Античния театър, възлагане на конструктивна експертиза за установяване на техническото състояние и експлоатационната пригодност на конструкцията на скенето на Античния театър и други дейности по текуща поддръжка на всички обекти стопанисвани от института.

Доц. Кантарева изказа специална благодарност към ОП „Жилфонд“, с чиято помощ институтът извърши ремонтни дейности по дворните огради и приземното експозиционно пространство на Данчовата къща. ОИ „Старинен Пловдив“ използва времето на локдауна в началото на годината и направи задълбочени проучвания за живота и творчеството на Георги Данчов Зографина, както и за историята на Данчовата къща с цел тяхното популяризиране. Благодарение на това, в рамките на „Празници на Стария град“ тази година, в Данчовата къща беше експонирана постоянна изложба, придружена с презентация посветена на възрожденеца, революционера и талантливия художник Георги Данчов Зографина. От откриването си до днес изложбата предизвика голям интерес и беше посетена от много ученици и техните преподаватели в рамките на изнесени часове по история и час на класа. Последното събитие в къщата бе по време на Международните фотографски срещи. Вече са планирани и поредица общи инициативи с АМТИИ.

„Освен ремонти и поддържането на къщите в добро състояние, изключително важно е те да бъдат изпълнени с живот и с култура. Винаги съм казвал, че Пловдив е в сърцето ми, но пък сърцето на Пловдив – това е Стария град. Това сърце трябва да тупти, то изисква добра и постоянна грижа“, подчерта кметът, който използва повода да се запознае със състоянието и на съседни обекти, част от тях – държавни, за които постави конкретни задачи на доц. Кантарева и заместник-кмета Пламен Панов. „Искам да направим всичко възможно за опазването и за връщането на блясъка на къщите в Стария град. Имате моята пълна подкрепа“, заяви още кметът Здравко Димитров.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14

2,534 total views, no views today