Начало Актуално Кметът Здравко Димитров и ген. Мутафчийски инспектираха лабораторията за Covid-19 в УМБАЛ „Св. Георги“

Кметът Здравко Димитров и ген. Мутафчийски инспектираха лабораторията за Covid-19 в УМБАЛ „Св. Георги“

Кметът Здравко Димитров и ръководителят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски направиха инспекция на работата на новооткритата лаборатория за изследване на Covid-19 в УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив. На събитието присъстваха заместник-кметът Тодор Чонов областният управител Дани Каназирева, председателят на Общинския съвет Александър Държиков, районните кметове, общински съветници, ген.-майор Явор Матеев, изпълнителният директор на УМБАЛ „Св. Георги“ проф. д-р Карен Джамбазов и други.

„Пловдив показа, че е единен, уникален и по-особен град. Той е еталон за това, което може да се случи за кратко време у нас, когато сме обединени. Тази лаборатория е издигната от гола поляна за кратко време, а има много малко като нея в България”. Това заяви ген. Венцислав Мутафчийски по време на посещението си.

Според него такива инвестиции ще бъдат все по-необходими, защото дори да отмине епидемията, хората винаги ще бъдат изправени пред някакво предизвикателство. Именно инфекциозните болести могат да бъдат една от най-големите заплахи за човечеството. „Слава Богу, за момента България се справя с малко жертви, но всички те са свидни, не можем да ги мерим като бройка“, каза още Мутафчийски.

Той подчерта, че едно от основните изисквания на ЕК за възстановяването на нормалния начин на живот е наличието на лабораторен ресурс за изследвания. Само за месец у нас заработиха 18 лаборатории, докато преди това е имало само една. По думите му пловдивската е една от най-добре оборудваните в страната.

„Трябва да свикнем с мисълта да живеем и работим в условията на вируса и ограничителните мерки, които не могат едновременно да се премахнат, а постепенно и в зависимост от добрите показатели в дадена област. Пловдив върви по пътя на правилна преценка на ситуацията“, заяви Мутафчийски.

Кметът Здравко Димитров припомни, че е поставил началото на тази инициатива точно на 6 март, защото градът не разполагаше с лаборатория за тестване на пациенти с коронавирус, което е важно условие за овладяване разпространението на епидемията.

„За този кратък срок успяхме да обединим усилията на всички народни представители от Пловдив и областта, от всички политически сили, на държавата и на дарителите. Да изготвим проект, да получим разрешение, да построим и да започне работата на вирусологичната лаборатория“, коментира още Здравко Димитров. Той подчерта и ролята на дарителите в лицето на г-н Георги Гергов и на г-н Николай Бареков.

„Пловдив е минал през много изпитания, ще преодолеем и тази пандемия, защото имаме дух, защото сме солидарни, защото си помагаме и сме единни“, посочи кметът.
Лабораторията беше осветена с молитва от Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, който се помоли за изцелението на болните от коронавирус и пожела всички тестове в тази лаборатория да бъдат отрицателни.

Изпълнителният директор на УМБАЛ „Св. Георги“ проф. д-р Карен Джамбазов съобщи, че до момента болницата е получила близо 720 000 лева, като половината от тях са за изграждането на лабораторията, в това число и апаратурата, строително-монтажните дейности, фризери, камини и т.н. Около 230 000 лева са предвидени за тестове – 3000 броя, които ще се реализират за около 1 месец.

Болницата предвижда закупуването на допълнителни тестове за следващите няколко месеца. Апаратурата е доставена за изключително кратко време, подчерта проф. Джамбазов. Първите 6 проби на лекарите, които ще работят вътре, са направени и вече са показали, че са отрицателни.

Капацитетът на лабораторията е да обработва 28 теста за 3 часа. Тя ще работи на две смени по 6 часа, което дава възможност за 12 часа да се изследват 112 проби. При работата със застъпващи се цикли капацитетът може да достигне и до 140 проби.

Закупените PCR-тестове са от Южна Корея. Лабораторията ще продължи да работи и след края на пандемията с възможност за широка гама вирусологични изследвания. Южнокорейската фирма – производител разполага с широк кръг диагностично портфолио, което да обезпечи бъдещата работа на лабораторията и на УМБАЛ „Св. Георги“ и да подобри диагностиката в Пловдивска област.

4,951 total views, no views today