Начало Актуално Кметът Здравко Димитров обсъди със сдружение „Бизнесът за Пловдив“ важните проекти за града

Кметът Здравко Димитров обсъди със сдружение „Бизнесът за Пловдив“ важните проекти за града

IMG-0cb43f6be786ff887914a84fbd3c1629-V

22.12.2022

С общите усилия на местната власт и бизнеса да бъде ускорено изграждането на градската железница. Тази тема беше сред основно дискутираните на среща, организирана от сдружение „Бизнесът на Пловдив“, в която се включиха кметът Здравко Димитров, главният архитект Димитър Ахрянов и заместник-кметовете Тодор Чонов и Пламен Райчев. От сдружението бяха поканили и инж. Иван Бакалски от Националната компания железопътна инфраструктура (НКЖИ), който е ръководител на проекта на т.нар. пробив под гарата.

От сдружението се интересуваха до каква степен държавата си партнира с местната власт при проектиране и планиране на дейностите, свързани с железопътната инфраструктура в града и региона. Бакалски разясни, че в новата оперативна програма „Транспорт“ градска железница на Пловдив може да стартира и че като цяло страната ни се нуждае от сериозно подобряване на пътническия състав, касаещ жп транспорта. Той сподели още, че държавната компания подготвя в момента техническото задание за проектиране на подробен устройствен план (ПУП) за отсечката между двете гари – Централна и Филипово, където линиите трябва да бъдат повдигнати. Предвижда се в началото на 2023 година да се синхронизира трасето със спирките от градския транспорт. От „Бизнесът за Пловдив“ заявиха, че имат желание да се включат в работни групи с всички свързани институции, за да се ускори максимално процесът. Главният архитект на Пловдив Димитър Ахрянов се обяви за по-мащабно планиране при проектирането на бъдещата градска железница, тъй като по негови думи тя би имала очаквания ефект и резултат едва, когато обхване линията Радиново – пътя за Панагюрище – Филипово – Централна гара – Асеновград. “Само с пълноценното изграждане на цитираните лъчове ще се приобщят съседните на Пловдив населени места, които естествено ще се слеят с града следващите десетилетия“, заяви кметът Здравко Димитров.

В началото на идната година НКЖИ има готовност да представи и проекта за Бетонния мост, а през април да стартира и дейностите по етап 1 на предвиденото ново съоръжение там.

По време на срещата бяха коментирани още зоните в новия Общ устройствен план (ОУП), както и готовността на общинското дружество „Екобус“ за кандидатстване и закупуване на електробуси за градския транспорт. Зам.-кметът Тодор Чонов припомни, че се планират 20 електробуса за 2 нови градски линии, които да обслужват училищата и университетите.

Сред важните обсъждани теми бяха още бъдещето на летище Пловдив, зелените площи и паркирането, рестартирането на проекта за питейната вода на града „Въча“.

4,067 total views, no views today