Начало Актуално Кметът Здравко Димитров официално откри „Форум Север“, част от Агората на Филипопол

Кметът Здравко Димитров официално откри „Форум Север“, част от Агората на Филипопол

Кметът на Община Пловдив Здравко Димитров официално преряза лентата на „Форум Север с Одеон, част от Агората на Филипопол“, заедно със заместниците си по култура Пламен Панов и по строителство Пламен Райчев, археолога Мая Мартинова и архитект Румяна Пройкова.

„Освен че Пловдив притежава култура и археология, той трябва и да ги показва. Честито на всички пловдивчани, това е поредния обект след художествената галерия, която открихме миналата седмица. Сигурен съм, че тук ще идват много туристи. Искам да благодаря на археолог Мартинова и на архитект Руми Пройкова за отличната работа, която са свършили. Без тях нямаше да имаме тази възможност да видим какво е било преди нас, защото както съм казвал – нищо не започва от нас и няма да завърши с нас. Пловдив е четвърта туристическа дестинация в Европа и първа в България, което значи, че вървим в правилната посока“, заяви след прерязването на лентата кметът.

Неговият заместник Пламен Панов уточни, че утре в Националния институт за недвижимо културно наследства ще има среща с директора на института арх. Петров за останалите части на Форума на Филипопол – изток и юг, като документите за тях са коригирани съгласно предписанията на института.

„Това е най-важната част на Форума, тук не са били обикновени магазини, а административната част, библиотеката, хазната. Това е било сърцето на римския форум. В най-скоро време ще започнем работа и по Източната порта, така че туристическите маршрути на Пловдив ще стават все повече и градът ще продължи да се развива като туристическа дестинация“, каза Панов.

Археологът Мая Мартинова поясни, че в тази част са открити няколко статуи на римски императори, които са реставрирани и запазени, експонирани са плочи със съхранени надписи, а част от предметите вече са изложени в Регионалния археологически музей.

Форум Север е втората реставрирана и експонирана част от обекта, след като преди три години Форум Запад отвори врати за туристи.
1 2 3 4 viber_изображение_2022-04-19_14-21-30-058 viber_изображение_2022-04-19_15-01-18-607 viber_изображение_2022-04-19_15-46-44-057 viber_изображение_2022-04-19_15-46-44-286

2,164 total views, no views today