Начало Актуално Кметът Здравко Димитров посрещна в общината съставите, участващи в 26-тия Международен фолклорен фестивал

Кметът Здравко Димитров посрещна в общината съставите, участващи в 26-тия Международен фолклорен фестивал

13 22

29.07.2022

Днес е последният ден от програмата на Международния фолклорен фестивал в Пловдив, който започна в понеделник – 25 юли. По традиция в заседателната зала на община Пловдив, във финалния ден представители на чуждестранните състави се срещат с Кмета на Пловдив, на която си разменят протоколни подаръци и си правят снимки  и видеа за спомен. В 26-тото издание тази година участват фолклорни състави от Аржентина, Бразилия, Румъния, Грузия, Турция. От българска страна – домакини са Фолклорен Ансамбъл „Тракия“ – Пловдив и Фолклорен Танцов Ансамбъл „Дилянка“ .

С пищните си костюми и малък оркестър, днес танцьорите изпълниха залата на общината и създадоха феерия от багри и настроение. Кметът Здравко Димитров най-напред отправи поздрав към участниците и им пожела да запазят скъпи спомени и топли чувства от престоя си в града и да дойдат отново. В срещата участваха още заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов и заместник-кметът по обществен ред Йордан Ставрев.

„Пловдивската публика има чувство за красота и ви цени, по тяхното отношение разбирате, че сте добре приети в нашия град. Винаги съм казвал, че за културата няма граници“ – каза кметът Здравко Димитров. Всеки от съставите получи лично от него  албума „Пловдив – Древен и жив“ на издателство „Летера“, албум „Филипополис“ на Елена Кесякова и Мимо Райчев, рекламни сувенири на фондация „Пловдив 2019“ и на Пловдив, както и по бутилка българско вино.

Грузинският състав подари на кмета традиционна бяла грузинска шапка.  Част от подаръците на бразилците беше също традиционна шапка с периферия и богата украса, като те отправиха и музикален поздрав с оркестър, певица и танцьори.  Турците подариха изящна златна лампа, като тази на Аладин от „1001 нощи“. Румънците подариха бутилка характерно национално питие, албуми и сувенири от Трансилвания и диск с изпълнения  на ансамбъла.

„Най-важното е, че Международният фолклорен фестивал в Пловдив се завърна след 2 години пауза заради ковид  пандемията. Пълният Античен театър всяка вечер показа любовта на пловдивчани към форума, но и към вашите култура”, каза заместник-кметът Пламен Панов по време на срещата.

Всяка от групите има свой персонален водач – доброволец, който се грижи за превода, програмата, настаняването, транспорта и културните развлечения през петте дни. Тази вечер от 17.30 часа е последното дефиле по Главната улица до сцената на пл. „Стефан Стамболов”, където от  18.00 ч. ще има кратък концерт.

В 20.00ч. на Античния театър е церемонията по Тържественото закриване на XXVI Международен фолклорен фестивал с участието на колективи от Бразилия, Турция, Грузия, ФА Тракия и ФТА „Дилянка“. Съставите от Аржентина и Румъния няма да участват, тъй като тръгват на път за следващ фестивал в чужбина. Всички състави ще получат тази вечер и своите почетни дипломи за участието си.

XXVI Международен фолклорен фестивал  се организира от Община Пловдив и е част от Културния календар на града за 2022 година.

2,021 total views, no views today