Начало Актуално Кметът Здравко Димитров представи добри практики в дигитализацията на Община Пловдив

Кметът Здравко Димитров представи добри практики в дигитализацията на Община Пловдив

digital 3 digital 4

Кметът на община Пловдив Здравко Димитров представи на колегите си от общините в България платформа за дистанционна работа и видео конферентни връзки, с които работи администрацията. Платформата е част от интегрираните електронни услуги, които се въвеждат за облекчение на дейностите последните години. Представянето бе по време на специализираното изложение „Общинско Експо“, което се провежда в рамките на Годишната среща на Националното изложение на общините. Събитието събра компании, общини и представители на неправителствения сектор от цялата страна, които презентираха своите услуги, дейности и партньорства. Пловдив бе представен от водеща местна компания, разработчик на дигитални услуги и специализиран иновативен софтуер. Във форума се включиха 26 изложители, които показаха различни технически съоръжения и работещи решения в области като сметопочистване, промотиране на събития, финансови механизми.

Дигиталните решения, въведени от община Пловдив последните две години за облекчаване работата от разстояние, привлякоха представители на повече от 30 общини на специализирания щанд на града под тепетата. Посетителите споделиха пред кмета Димитров, че Ковид кризата и последствията от нея засилват необходимостта от прилагането и управлението на различни електронни услуги. Според Здравко Димитров общините все още са длъжници на своите граждани и на бизнеса при работата с електронни услуги и дигитални решения в полза на обществото. Неслучайно приоритет в неговия мандат е ускоряване процесите по дигитализация в общината. На щанда бе демонстрирана и платформата за онлайн срещи, с която провежда заседанията си Общинският съвет на Пловдив. Интерес към нея проявиха председателите на общински съвети, които на места все още изпитват затруднения в заседанията от разстояние. Тъй като системата е напълно интегрирана и тествана успешно в Пловдив, тя би могла да се активира до няколко часа във всяка община в България, обсъждаха още те.

В тази връзка Пловдив вече разработва общинска Стратегия за дигитална трансформация, която ще пренастрои процесите и подхода в администрацията, анонсира пред колегите си кметът. Тя залага на модел, който ще разчита гражданите да бъдат обслужвани изцяло онлайн и в който  могат да заявяват и получават услуги като промяна на настоящ адрес, справки за финансови задължения, също и тяхното заплащане без допълнителни такси. След столицата Пловдив ще е втората община в страната със собствен план за дигитализация.

1,921 total views, no views today