Начало Пловдив днес Кметът Иван Тотев даде старт на кръговото кръстовище до Водната палата

Кметът Иван Тотев даде старт на кръговото кръстовище до Водната палата

Със символична първа копка кметът на Пловдив инж. Иван Тотев и заместник-кметът инж. Димитър Кацарски дадоха старт за изграждането на кръгово кръстовище до Водната палата.

Поне от три години се говори за този проект. Проведохме поредица от публични обсъждания на всякакво ниво – и чрез медиите, и чрез кореспонденция с много от заинтересованите среди. Срещнахме се и чухме мнението на пловдивчани и експерти, съпричастни към развитието на нашия град, вследствие на което идеята за въздушно преминаване на две нива отстъпи на варианта за кръгово кръстовище, отбеляза инж. Тотев.

Той припомни, че ситуацията беше много сериозно анализирана и при разработването на генералния план за движение. Този план показа необходимостта от непрекъснатост на движението по бул. „Марица-юг”. Като най-подходящо за целта беше прието двуфазово кръстовище, което в завършения си вид ще е с подземно преминаване на бул. „Марица-юг” под „Цар Борис ІІІ Обединител” и кръгово кръстовище до Водната палата.

Разработеният тази година технически проект е с две фази на изпълнение. Първата от тях предвижда изграждането на кръговото, което ще даде възможност за реално обследване на автомобилния поток и преценка за необходимостта от реализацията на втория етап.

С кръговото освобождаваме движението по „Марица-юг”, същевременно осигурявайки доброто преминаване по „Цар Борис ІІІ Обединител” с трилентово движение в зоната на кръстовището, посочи кметът.

В обхвата на проекта на стойност около 900 хил. лв. се включва преасфалтирането на „Цар Борис ІІІ Обединител” от моста до кръстовището на Баня „Старинна”, както и реконструкция на тротоарните настилки от двете страни на булеварда. Предстои демонтажът на рекламни съоръжения, така че да се открие гледката към Старинен Пловдив и Небет тепе.

Реконструкцията започва с дейности в зоната около бившата сграда на ТЕЛК на ул. „Четвърти януари”, която ще придобие доста по-различен от досегашния вид.

От транспортна гледна точка за нас е важно да прехвърлим колкото се може повече трафик от бул. „Шести септември” към „Марица-юг”, така че да осигурим безконфликтна връзка между източната и западната част на града без светофарни уредби, подчерта инж. Тотев.

След тротоарите, изпълнението на проекта продължава с поетапното преасфалтиране на източното и западното платно, като е създадена временна организация на движението.

Това е вторият от големите проекти, които стартираме тази година. Предстои ремонтът на южното платно на бул. „Христо Ботев” от автогара „Юг” до бул. „Никола Вапцаров”, както и на ул. „Петко Д. Петков”, за което вече подписахме договорите, анонсира кметът на Пловдив инж. Иван Тотев.

8,328 total views, no views today