Начало Пловдив днес Кметът Иван Тотев: Община Пловдив първа инвестира в обучението на IT специалисти

Кметът Иван Тотев: Община Пловдив първа инвестира в обучението на IT специалисти

koference_odb_2016

За трети път Пловдив бе домакин на най-голямата аутсорсинг конференция в страната. Форумът „Аутсорсинг дестинация България 2016“ бе открит от кмета инж. Иван Тотев, а 360 представители на фирми от IT и BPO сектора се срещнаха и анализираха последните тенденции в индустрията. Основните теми, които се обсъдиха бяха свързани с индустриалната революция в образованието; динамичното развитие на пазара на бизнес процеси (BPaaS); потенциалът на Пловдив за развитие като иновационна дестинация и какво предстои в бъдеще в развитието на аутсорсинг индустрията в България.

„И докато Община Пловдив играеше роля на медиатор преди години, то сега тя е един активен участник в процеса, като инициира няколко много важни ключови проекта за развитието на индустрията – създаване на борд заедно с Министерство на образованието и индустриална зона Тракия, проекта за дуално образование с Швейцарското посолство“, заяви кметът.

Като безпрецедентен пример в тази посока инж. Тотев посочи, че Община Пловдив е първата в България, която инвестира средства в обучението на млади специалисти по съвместна програма с висше учебно заведение. В специалността „Софтуерно инженерство“ в Пловдивския университет вече са записани 20 младежи с български произход от Украйна и 10 студенти от България, победители в олимпиади и състезания. Общината поема изцяло годишните им такси от 2400 лева, общежитието и стипендиите, каза кметът на Пловдив инж. Иван Тотев.

По време на конференцията стана ясно, че в града се оформя зона, която е свързана с хардуерното производство.

Заместник-кметът Стефан Стоянов сподели, че в момента в Пловдив и областта има 5000 заети в този сектор и изрази надежда в следващите години броят им да се удвои.

„Политиката на Община Пловдив е да търси възможности за обучение на IT инженери, както и привличане на такива от трети страни извън ЕС. Инвестираме сериозно в образованието, но мислим и как да привличаме таланти. Надявам се следващата година да успеем да привлечем една-две компании, които се занимават с международно счетоводство и финанси. Такива компании има в София, надявам се следващите няколко години да разширим тази сфера към Пловдив“, допълни Стефан Стоянов.

Стамен Янев от Българската Агенция за инвестиции припомни, че България е обявена за аутсорсинг дестинация за 2015 година за Европа и заради това успехите продължават. През 2016 година има сертифицирани проекти на стойност над 8 млн. лева, които разкриват нови 1400 нови  работни места. Има заявени и нови проекти на стойност над 30 милиона лева.

„Ключът към успеха е инвестиции плюс иновации“, посочи Стамен Янев.

През 2016 година се очаква секторът да генерира 1,6 млрд. евро, след като през 2015-та бяха 1,4 милиарда. Очаква се също през 2020 година да бъдат заети между 60-70 000 човека в сравнение със сегашните 42 000.

koference_odb_2016_1

6,514 total views, no views today