Начало Пловдив днес Кметът Иван Тотев обяви пред БАИТ разкриването на нова специалност в ПУ

Кметът Иван Тотев обяви пред БАИТ разкриването на нова специалност в ПУ

BAIT-Sresta_kmet

Пловдив бе фокусът на пролетната среща на компаниите-членове на Българската асоциация по информационни технологии /БАИТ/, която се проведе снощи в столицата. Представители на 17 компании се събраха на традиционния форум на ИТ фирмите, като в събитието се включиха и компании, които са базирани в Пловдив и не са членове на БАИТ.

Специален гост-лектор на събитието беше кметът на Пловдив инж. Иван Тотев, който работи активно за развитието на ИТ и аутсорсинг сектора в Общината. Благодарение на целенасочената политика на местната власт градът се наложи като втория най-голям притегателен център в България за инвестиции в ИТ и аутсорсинг на бизнес процеси след столицата.

Кметът Иван Тотев представи града и възможностите за бизнес там, като за пръв път публично обяви и новата инициатива на общината – Пловдив ще инвестира около 200 000 лв. в нова бакалавърска специалност „Софтуерно инженерство“, която ще се преподава в Пловдивския университет.

„Участвахме активно в изготвянето на учебните планове съвместно с университета. Ще бъдат приети 50 студенти, 30 от които бесарабски българи от района на Одеса. Предстои да се проведе приемен изпит, който ще класира най-добрите 20 българи за прием в специалността“, посочи инж. Тотев.

„Заложили сме репери, които се отнасят за качеството на образованието – при непостигане на съответните резултати студентът губи правото да получава общинската субсидия, която покрива таксата му“, добави още кметът на Пловдив.

Общината постоянно работи за привличането на чуждестранни фирми в индустриалните зони на Пловдив, като  паралелно се реализират и редица дейности, които повишават качеството на живот в града. Сред предстоящите проекти на Пловдив са въвеждане на дуалното образование, обучение в общински градини по метода Монтесори, както и въвеждането на ИТ направление в средно училище следващата година.

9,701 total views, no views today