Начало Пловдив днес Кметът Иван Тотев подписа договора за дигитализация на културно-историческото наследство на Пловдив

Кметът Иван Тотев подписа договора за дигитализация на културно-историческото наследство на Пловдив

anti4en-copy

Кметът инж. Иван Тотев подписа в Министерството на културата договора за изпълнението на проекта за дигитализация на близо 50 000 обекта от културно-историческото наследство на Пловдив, финансиран от финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

Създаването на електронна база данни за паметници, археологически разкопки, книги, скулптори, предмети на бита и други артефакти ще допринесе за опазването на културното наследство, насърчаване на разнообразието в културата и изкуствата, както и съхраняването му за бъдещите поколения.

Дигитализация от подобен мащаб на движимото и недвижимо културно наследство се предприема за първи път на територията на Община Пловдив, подчерта кметът Иван Тотев. Той допълни, че за целта ще бъдат закупени модерни 3D скенери и друга техника, с които ще се извърши дигитализирането на десетки хиляди артефакти от богата история на града ни. То ще се осъществява по два основни метода – чрез изградените в рамките на проекта два дигитални центъра и четири мобилни дигитални станции, както и чрез уникална по рода си етнографска експедиция. Ще бъде изработен и специален софтуер, който ще показва обектите. Поетапно целият масив от информация ще се публикува в дигиталната библиотека Европеана, като по този начин ще се рекламира наследството на града ни.

Проектът е за срок от 13 месеца и се изпълнява съвместно от Община Пловдив, Народна библиотека „Иван Вазов“, Регионален исторически музей, Регионален археологически музей, Регионален етнографски музей, Общински институт „Старинен Пловдив“ и  Градска художествена галерия – Пловдив.

Кметът на Пловдив инж. Иван Тотев изказа благодарност на всички институции,  които се обединиха и подготвиха този проект.

6,016 total views, no views today