Начало Пловдив днес Кметът Иван Тотев посрещна делегация от белгийския град Бланкенберге

Кметът Иван Тотев посрещна делегация от белгийския град Бланкенберге

sreshta_Blankenberge

Като изключително ползотворна и интересна определи кметът на Пловдив Иван Тотев днешната си среща с кмета на белгийския град Бланкенберге Патрик Де Клерк, заместник-кмета Катрин Ван Ръсел, както и президента на Международния фестивал за пешеходци Вера Де Вахнаер. Делегацията е на тридневно посещение в България.

Господин Патрик Де Клерк представи накратко китния град, който, въпреки че наброява 20 000 жители, е истинска туристическа атракция, известен с уникалните морски кейове, места и алеи за почивка и разходка вътре в града, така и с природните паркове с изкуствени езера в непосредствена близост. Оказа се, че в белгийския град има и доста места за развлечение и за деца, като малък колодрум, картинг писта, морски център с аквариум и терариум, които обаче са резултат от частна инвестиция и поддръжка. Кметът Патрик Де Клерк посочи, че едни от най-големите събития на града са фолклорният карнавал и парадът на цветята, в който участват предимно жителите на Бланкенберге.

Представителите на белгийската делегация бяха изключително изненадани да научат от кмета Иван Тотев повече и за историята на Пловдив като най-стария жив град в Европа, за неговия неповторим Стар град, за съхранените и до днес шедьоври на Шевалас и Шнитер, за 1750-метровата пешеходна зона, за 3D планетариума в Природонаучния музей, за многофункционалната спортна зала „Колодрум”.

Гостите от Бланкенберге изключително много се заинтересуваха от факта, че Пловдив е Европейска столица на културата през 2019 година. Те предложиха градът ни да представи домакинството на България в ежегодния двудневен фестивал за пешеходци, който тази година се организира за 47-ми път.  Президентът на фестивала г-жа Вера Де Вахнаер разказа, че той се организира през първата седмица на май, в който близо 10 000-те участници от 31 държави имат възможност да избират измежду 4 пътеки от по 6 километра, сред които има и предвидени за деца.

 „Богатата културна програма заслужено направи Пловдив Европейска столица на културата през 2019. Това ни даде идеи и възможности да променим цели градски зони като квартал „Капана”, Цар Симеоновата градина и възстановяване на Пеещите фонтани”, обясни Иван Тотев. Той подчерта, че един от основните приоритети в политиката на Общината са младите хора и тяхното задържане тук. А изградените Младежки центрове в двата града могат да работят съвместно в посока младежки обмен.

Иван Тотев отбеляза, че градът ни се развива с големи темпове през последните години, което го превръща в индустриален център, с откриване на много нови работни места и намаляване на безработицата. Кметът заяви, че Пловдив се радва  ежегоден ръст на туристи, привлечени от богатото културно-историческо и археологическо наследство. Той не пропусна да отбележи и фактът, че всяка година Община Пловдив отделя средства за поддръжката и реставрацията на къщи в Стария град.

6,062 total views, no views today