Начало Пловдив днес Кметът Иван Тотев посрещна премиера Бойко Борисов, депутати, министри и дипломати на среща за „Пловдив 2019“

Кметът Иван Тотев посрещна премиера Бойко Борисов, депутати, министри и дипломати на среща за „Пловдив 2019“

rabotna_sresta_2019_29052017

„Пловдив блестящо ще представи България като Европейска столица на културата – 2019“.  Това заяви кметът Иван Тотев при откриването на работната среща за подготовката на града за уникалното събитие.

За форума, който се състоя в Малката раннохристиянска базилика, дойдоха министър-председателят Бойко Борисов, председателят на Парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова, министърът на културата Боил Банов, председателите на парламентарните комисии по бюджет и финанси Менда Стоянова и по култура и медии Вежди Рашидов, посланиците на Австрия Роланд Хаузер, на Франция – Ерик Льобедел, на Италия – Стефано Балди, и на Чешката република – Душан Щраух посланик на Чешката република, представители на фондация „Пловдив 2019“, на други държавни и неправителствени институции и организации.

 „Малката базилика е ярък пример за доброто сътрудничество между община, държава и различните институции – в случая фондация „Америка за България“, каза през многобройните гости Иван Тотев. Според него работната среща на толкова високо ниво е ясен знак за подкрепата на правителството, европейските партньори и обществеността.

„Голяма красота е Пловдив, така че през 2019 г. ще е във фокуса на цяла Европа“, категоричен беше министър-председателят Бойко Борисов. Той увери, че предстои втори транш от държавното финансиране на проекта „Пловдив 2019“ от общо 20-те милиона лева, които ще бъдат изцяло преведени до края на 2018 г.

Премиерът благодари на президента на „Америка за България“ Нанси Шилър за подкрепата, която фондацията за пореден път оказва за развитието на българската култура – с 8,2 млн. лв. сега в Пловдив се възражда Голямата базилика.

Бойко Борисов се обърна към италианския посланик Стефано Балди след изказването му на работната среща с думите: „Много неща, които имате в Италия, ще ги видите и тук през 2019 г., защото Пловдив е един уникален град с хилядолетна история.“

Участници в срещата посетиха и Голямата раннохристиянска базилика, където археологическите проучвания и реставраторски дейности навлизат в своя заключителен етап.

rabotna_sresta_2019_29052017_2 rabotna_sresta_2019_29052017_1

5,729 total views, no views today