Начало Пловдив днес Кметът Иван Тотев се срещна с представители на Комитета за наблюдение по ОП „Региони в растеж“

Кметът Иван Тотев се срещна с представители на Комитета за наблюдение по ОП „Региони в растеж“

komitei_OPRR (2)

Представители на Комитета за наблюдение по оперативна програма „Региони в растеж“ към Европейската комисия се срещнаха с кмета Иван Тотев и коментираха напредъка на града през последните години.

„В Пловдив се вижда огромна промяна. Градът се превръща в все по-добро място за живот и това е целта, която искаме да постигнем“, обясни кметът Иван Тотев. Той заяви, че до момента са реализирани много проекти с европейско финансиране.

„Регионът е най-бързоразвиващият се в България, а Тракия икономическа зона е най-голямата в Източна Европа, като привлича все повече и големи инвеститори. По-големият брой хора означава и по-голямо предизвикателство пред Община Пловдив, за да отговори на нуждите на тези хора“, разясни още кметът.

Градът се развива с такива темпове и идват толкова много нови хора, че цели нови квартали изникват на места, където досега е нямало такива. Зоните за въздействие по отношение на интеграционните планове за градско възстановяване и развитие са малки, но в тях има концентрация на европейски инвестиции.

Според Иван Тотев голямата промяна е свързана и с факта, че Пловдив е Европейска столица на културата, за което се изискват големи публични инвестиции.

Представителите на наблюдаващия орган заявиха, че са дошли на място, за да видят реализацията на оперативната програма „Региони в растеж“. Според тях Пловдив е уникален град, много динамичен. Коментиран бе и публикуваният доклад от ЕК за предизвикателствата, които трябва да отговарят различните държави по отношение на социалното развитие и които да спомогнат за постигането на основната цел – „Европа по-близо до хората“.

„Пловдив има капацитетът да бъде двигател  и голяма роля в реализирането на инвестиционните фондове. Обсъжда се в следващия програмен период  2021-2027 ЕК да се фокусира върху инвестирането в градове, които да са като мотор за развитие на цели региони. Пловдив е точно такъв град, защото има капацитета да ги направи“, обясни Аурелио Сесилио от ЕК.

До момента с използването на средствата от този програмен период, които възлизат на 80 милиона лева Пловдив променя важни градски зони.

4,316 total views, no views today