Начало Събития Кметът инж. Иван Тотев връчи годишните награди на ДПХ

Кметът инж. Иван Тотев връчи годишните награди на ДПХ

DSC_1853Кметът на Пловдив инж. Иван Тотев връчи годишните награди за постижения на членовете на Дружеството на пловдивските художници, които се присъждат всяка година в категориите „Живопис“, „Графика“, „Скулптура“ и „Млад автор“ по време на откриването на традиционната коледна изложба на едно от най-старите творчески сдружения в България. Събитието се случи миналата вечер, в обновената зала на ДПХ на ул. Гладстон 32. 

В изложбата взеха участие 85 автори със 145 картини, разположени на двата етажа. Пловдивски творци от няколко поколения, ценители, приятели и журналисти изпълниха залата, в очакване на награждаването на избраните автори. Журито, натоварено с нелеката задача да определи победителите е в състав: Васил Стоев, Румен Нечев, Цвятко Сиромашки, Снежана Фурнаджиева и Десислава Христозова.
Пловдивските художници Вълчан Петров и Димитър Кирчев са носители на тазгодишните награди за живопис на Дружеството на пловдивските художници. Двамата получиха еднакъв брой точки от журито, председателствано от Снежана Фурнаджиева. За графика бе отличен Мъгърдич Касапян, за скулптура – Трифон Неделчев, а за млад автор – Женя Бозукова, която живее в Унгария и не успя да присъства лично. Поощрителна награда получи младият художник Христо Бозуков.
„Много се радвам, че съм тук тази вечер. Това, което е важно за всички пловдивчани, е да увличаме повече хора в сферата на културата, защото тя формира и отношението към нашия град. ЗАЕДНО е не само мотото на „Пловдив – 2019“, заедно е кауза, която обединява. Имаме да свършим много работа до 2019 и аз съм сигурен в успеха ни „, каза в обръщението си към присъстващите кметът на Пловдив. Той пожела на творците светли празници и една много успешна 2016 година.
Иван Тотев връчи почетен диплом на всички номинирани автори. Отличените за постижения в 4 –те категории получиха диплом и парична награда, осигурена от община Пловдив, каквато е дългогодишната традиция. Специалната награда на Вълчан Петров бе осигурена с лични средства на Кмета, който обеща на Председателката на ДПХ Снежана Фурнаджиева да бъде подпомогнато издаването на каталог със 145-те творби от изложбата.
„За мен тази награда е истинско чудо, защото я получавам приживе, а не, както е по стара българска традиция, посмъртно“, каза награденият Вълчан Петров. Неговият колега Димитър Кирчев напомни, че истинският творец трябва да слуша само вътрешния си глас, да бъде искрен и верен на себе си и да не се подчинява на конюнктурата.
В поздравителен адрес до всички членове на ДПХ, кметът Тотев, цитирайки заглавието на стихотворение на великия Валери Петров, пожела на пловдивските творци да бъдат винаги „от рода на хвърчащите хора” – извисени над дребните житейски страсти, усмихнати, вдъхновени от това, с което се занимават, но и вдъхновяващи хората чрез изкуството, което създават.

7,327 total views, no views today