Начало Актуално Кметът Костадин Димитров откри обновени детски градини

Кметът Костадин Димитров откри обновени детски градини

dg_otkrivane (9) dg_otkrivane (7)

dg_otkrivane (11) dg_otkrivane (10)

dg_otkrivane (5) dg_otkrivane (4)

dg_otkrivane (2) dg_otkrivane (1)

26.04.2024

Три детски градини в Пловдив вече са енергийно обновени. Това са  ДГ „Еделвайс” и ДГ „Десислава“ в район „Тракия” и ДГ „Светлина“ в район „Южен“.

На откриването в най-младия пловдивски район присъстваха кметът на Пловдив Костадин Димитров, кметът на район „Тракия“ Георги Гатев, заместникът му Красимир Терзиев и главният инженер на Община Пловдив Хакъ Сакъбов.

„За нас най-важни са децата на Пловдив, затова полагаме усилия детските градини да стават все по-красиви и удобни за тях. Радвам се да видя тези обекти завършени, по-светли, по-топли и с понижен разход на енергия.

Заедно с районната администрация минахме през много премеждия, включително и конструктивни проблеми. Преживели сме всичко това и се радвам, че децата ни се обучават и играят при прекрасни условия, а директорите на детските градини могат да използват спестените средства от бюджета за надграждане при грижите за тях. Мисля, че това е правилният път“, подчерта кметът на Пловдив и благодари на фирмата-изпълнител и на районната администрация за положените труд и усилия при осъществяването на проекта.

В знак на благодарност за подкрепата, директорът на ДГ „Еделвайс“ Надя Загорска подари статуетки – еделвайс на кмета Костадин Димитров, на кмета на „Тракия“ Георги Гатев и на главния инженер Хакъ Сакъбов, а директорът на ДГ „Десислава“ Жана Петрова подчерта, че с реализирането на проекта една дългогодишна мечта се е превърнала в реалност.

Децата от обновените детски градини поздравиха гостите със специално подготвена програма.

Трите детски заведения бяха енергийно обновени по проект за въвеждане на мерки за енергийна ефективност и изграждане на фотоволтаични централи по програма „Възобновяема енергия, енергийна ефективност, енергийна сигурност“ на Министерство на енергетиката на стойност 2 799 000 лева.

От тях безвъзмездната финансова помощ е 2 346 798, като 452 000 лева са собствено финансиране, а 1 113 159 лева – допълнително финансиране за строително-монтажни работи от Община Пловдив и Министерство на енергетиката.

Проектът се осъществява в рамките на 24 месеца – от 29 април 2022 г. до 30 април 2024 г. Изпълнението на мерките за енергийна ефективност се извършва с финансовата помощ на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г.

2,577 total views, no views today