Начало Актуално „КНИГИ ЗА СМЕТ” ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ В ПЛОВДИВ ТАЗИ НЕДЕЛЯ

„КНИГИ ЗА СМЕТ” ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ В ПЛОВДИВ ТАЗИ НЕДЕЛЯ

Есенно издание визия

От 10 до 13 ч. тази неделя, 27 септември, пловдивчани ще могат да се включат за седма поредна година в кампанията, с основен партньор Kaufland България, организирана от издателство Smart Books и фондация Credo Bonum.

„Книги за смет” ще се случи едновременно на две локации в града – на паркинга на хипермаркет Kaufland, бул. „Освобождение“ 47 и на площад Централен, до Военен клуб, като локацията в центъра на града е различна от предишни издания.

Всеки желаещ да участва в еко инициативата  може да донесе килограм годна за рециклиране пластмаса, като в замяна ще получи в книга и отстъпка за собствени марки продукти на Kaufland в опаковки с намалено съдържание на пластмаса.

По регламент, срещу всеки килограм предадени пластмасови отпадъци, участниците в инициативата ще могат да получат 1 книгa по избор. Тази година фокусът е върху творби, по които са направени филми: „Доктор Дулитъл“, „Дивото зове“, „Анн от фермата „Грийн Гейбълс“, „Война на световете“, „Министерство на времето“, „Колекционерът на изгубени неща“, „Ловът“ и др. Разбира се това няма да бъдат всички заглавия, като няма да бъдат забравени и най-малките участници.

За рециклиране ще бъдат приемани само пластмасови отпадъци, почистени от хранителни или други остатъци, годни за рециклиране, събрани по възможно най-компактен начин – найлонови торби, туби и шишета от течности, препарати, пластмасови капачки, тарелки и т.н.

Тази година кампанията „Книги за смет” се реализира при засилени мерки за сигурност във връзка с опасността от инфектиране с КОВИД-19. При провеждането на кампанията ще бъдат спазени всички епидемиологични разпоредби на МЗ.

- Разстоянието между участниците ще бъде маркирано с графични означения по продължение на изчакващата опашка при предаване на пластмасата и книгите. Според разпоредбата на МЗ това е 1.5 метра.

- Носенето на маски или шлемове от гражданите е препоръчително, но не е задължително, защото събитието се провежда на открито.

- Организаторите и всички заети в кампанията задължително са с предпазни шлемове и ръкавици.

- Между организаторите и участниците са предвидени заграждения, преградни маси на 1.5 разстояние.

- След всеки ред посетители организаторите дезинфектират ръцете си или сменят ръкавиците си.

- Тази година участниците нямат допир с книгите. Докосването им не е възможно, нито разглеждането или разлистването.

- На опашката се раздават информационни флаери, от които гражданите ще могат да изберат заглавия. Всеки участник ще получи разяснителна листовка.

- На разположение на всеки участник, организатор или член на екипа ще бъдат предвидени дезинфектанти на видно място.

Повече информация за инициативата може да следите на страницата във Fb/knigizasmet. Партньори на кампанията са Екопак България, Българо-американска кредитна банка и общинa Пловдив.

Лице за контакт:

Марияна Добранова, проекти

Издателство Smart Books

Тел: 0899403905

[email protected]

Симеон Василев, Ръководител Проекти,
Фондация Credo Bonum

 тел.: 02 815 96 19
[email protected]

3,761 total views, no views today