Начало Пловдив днес Конструктивен дебат по Бюджет 2020

Конструктивен дебат по Бюджет 2020

бюджет (1)

Общественото обсъждане на Бюджет 2020 премина спокойно и конструктивно с участието на граждани и общински съветници. Дискусията се проведе в залата на Общинския съвет и продължи повече от три часа. В нея участваха кметът Здравко Димитров, всички негови заместници и кметовете на шестте района.

„Това е бюджет на стабилността. Приоритетите ни са образование и устойчива градска среда. Нашите усилия са насочени към реализирането на големите инфраструктурни проекти за града чрез привличането на средства по европейски програми, от държавата и чрез други финансови инструменти“, коментира при представянето Здравко Димитров. Общият размер на бюджета е 343 млн. лв., като най-голям процент от него е отделен за ресор „Образование“. Предвидени са средства за проектирането на две нови сгради на Математическата гимназия и на ОУ „Княз Александър I“.

По време на общественото обсъждане кметът очерта и най-важните инфраструктурни проекти – изграждане на връзката между районите „Западен“ и „Южен“ чрез пробива – „Модър-Царевец“, „Голямоконарско шосе“, продължението на бул. „Александър Стамболийски“ до ул. „Цар Симеон“, като връзка на районите „Южен“ и „Тракия“, ремонт на улиците „Кукуш“, „Даме Груев“ и други. Сред приоритетите на админстрацията са: завършване на Зоопарка, Голямата базилика, реализиране на проектите за реставрацията на Източната порта и Небет тепе. Усилията на Общината ще бъдат насочени и към успешното завършване на проекта за Водния цикъл, с който ще бъде подменена канализационната мрежа и ще бъдат преасфалтирани 70 улици и булеварди в район „северен“, ще бъде изградена и нова пречиствателна станция за питейна вода.

Планира се довършване на първия и проектиране на втория етап на новия булевард „Северен“, изграждане на нов мост над река Марица, който да служи за директна връзка между районите „Северен“ и „Западен“. Над 3 милиона лева са заделени за уличното и парково осветление, 26,3 млн. лв. са за ремонт на уличната мрежа и тротоарите, 11 млн. лв. – за благоустройство, 5 млн. лв. – за озеленяване.

Заместник-кметът Илия Кирчев също подчерта основното място на образованието в политиката на община Пловдив, като по-конкретно за него са предвидени – 138 млн. лв.. 17 милиона лева са за здравеопазване, 16,5 млн. лв. – за социално подпомагане, а 6,3 милиона лева за издръжката на спортните клубове в града. За първи път има и толкова голям бюджет в областта на културата – близо 20 млн. лева. От тях 2 млн. лв. са насочени за изпълнението на събитията по културния календар. За изпълнение на капиталовата програма са отделени средства в размер на 85 млн. лв., от тях 51 млн. лв. са по  спечелени проекти по европейски програми.

Очаквано, най-много предложения към бюджета имаше от страна на общинските съветници от различни политически представени групи, които по този начин се опитаха да осигурят средства за своите виждания. „Четири предложения са постъпили на сайта на Община Пловдив, други две са входирани в деловодството в писмен вид“, съобщи секретарят на Общината Ангелина Топчиева. Всички те, заедно с направените снощи в залата предложения, ще бъдат представени на вниманието на общинските съветници при предстоящото дебатиране и приемане на бюджета.

Той ще бъде внесен за разглеждане от постоянните комисии на 22 януари, а на 11 февруари проектобюджетът ще бъде гласуван.

бюджет (2) бюджет (3) бюджет (4) бюджет (5) бюджет (6) бюджет (7) бюджет (8) бюджет (9) бюджет (10)

    бюджет (11)

4,712 total views, no views today