Начало Актуално КРИСТАЛНА ЛИРА ЗА БНТ

КРИСТАЛНА ЛИРА ЗА БНТ

IMG_2401

02.11.2021

Документалният филм „Тенор“, посветен на големия български артист Камен Чанев и поредицата „На опера с БНТ2“  донесоха на БНТ и създателите си  КРИСТАЛНА ЛИРА – годишната награда на Съюза на българските музикални и танцови дейци и CLASSIC FM радио и агенция „Кантус Фирмус“. Отличието се присъжда всяка година в Деня на Народните будители за върхови постижения в областта на музикалното и танцово изкуство. Тази година наградите се присъждат за постиженията в два творчески сезона -2019/2020 и 2020/2021. Акцентът на тържествената церемония по връчването на кристалните статуетки в Софийската опера  беше 120 годишнината от създаването на Съюза на българските музикални и танцови дейци. Наградата за екипа на предаването „На опера с БНТ2“ е в категория МУЗИКАЛНА КРИТИКА И ПУБЛИЦИСТИКА. Автори на предаването са Десислава Шишманова, Виолин Палейков и Нончо Нончев от БНТ Пловдив. „На опера с БНТ2“ е на екран от пролетта на 2017 година, поредица, която  среща зрителите с интересни и не толкова познати факти от историята и постиженията на оперната сцена.  Целта на рубриката е запознаването с това най-комплексно театрално изкуство, разгадаването на правилата и законите, които създават операта и я превръщат във величествено единство на всички познати художествени средства. През погледа на съвременните артисти „На опера с БНТ 2″ изследва как едно толкова класическо в изразните средства изкуство може да бъде модерно.

Документалният филм  „ТЕНОР“ е опит за музикален портрет на най-известния съвременен български тенор – Камен Чанев. Оперен изпълнител, чиято бляскава международна кариера минава през световни сцени като Виенската щатсопера, Римската опера, Миланската скала, през Вашингтон опера, театрите в Япония, Китай и Нова Зеландия. Известен с красивия си глас на няколко континента, Камен Чанев е ученик на  Александрина Милчева, Борис Христов и Гена Димитрова. Работата върху филма „Тенор“ екипът на БНТ приключва съвсем скоро  преди трагичната раздяла с този световен артист.  Разговорът с Камен Чанев представя откровено  неговия богат емоционален свят и страст към изкуството. През 2021 година филмът на БНТ Пловдив беше в официалната селекция на международния фестивал MASTER OF ART и беше показан в кината в София и Пловдив.

На церемонията в Софийската опера снощи на Камен Чанев беше присъдена специалната награда на Съюза на българските музикални и танцови дейци  и CLASSIC FM радио. С продължителни аплодисменти и изправена на крака публиката в залата отдаде почит на големия артист.

1,825 total views, no views today