Начало Актуално Майстори на китарата! Веселин Койчев празнува годишнина с концерт в Пловдив

Майстори на китарата! Веселин Койчев празнува годишнина с концерт в Пловдив

KoichevНа 30.10. 2020 г. в Куклен театър – Пловдив, прославеният пловдивски китарист Веселин Койчев ще отпразнува 60-годишнината си с концерт под надслов „Майстори на китарата“. Заедно с него на сцената ще се качат колеги, студенти и приятели.

Веселин Койчев е популярна фигура в българската музикална общност. Неговата дейност е неразривно свързана с българската джазова музика, а смесването на джаз с елементи на рок и народна музика са характерен почерк на цялото негово творчество.

Важните и забележителни моменти в пътя му на музикант са свързани с успехите на дуото на Веско Койчев с Дочо Панов, дало посока на българската джазова музика към националния ни фолклор.

Основател е на първата широко-популярна етно джаз група в България „Джаз линия”, заедно Дочо Панов, Радул Начков, Теодосий Спасов и Ялдъз Ибрахимова.

От 1987 г. е артистичен директор на Международния младежки джаз фестивал в гр. Пловдив. През 1988 г. създава и „Бенд 19”, а през 1990 г. дамската вокална група „Компакт Войсис”. От 1991 г. е лидер на емблематичната за Пловдив джазова формация „Бели, зелени и червени”.

На сцената с него ще се качи и проф. Цветан Недялков, друг известен в професионалните музикални среди в България активно действащ китарист, който от доста години е  познат на широката общественост и като участник в популярната група „Ку-ку бенд“. Той е един от хората, които дават облика на формацията и правят разпознаваем звука ѝ.

Участник в концерта ще бъде и Китарен ансамбъл „Академика” - уникална студентска формация от 12 класически китари и една акустична бас китара. Художествен ръководител на ансамбъла от основаването му до днес е Стела Митева-Динкова – проф. д-р в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев” – Пловдив. Съставът успешно концертира в различни градове на България на национални и международни форуми и участва в Международни фестивали.

Гост на сцената ще бъде и Ангел Демирев, който свири на китара от 5 годишен, изучава класическа китара, както и много други стилове в музиката като: фюжън, народна музика и различни източни номадски стилове. Познат е от различни музикални проекти като: Cinga Manga Funk, Theodosii Spassov Quintet, Shaka Zulu Orchestra, Perfect Stranger, Roma Neno Project и разбира се неговото Angel Demirev Trio.

Публиката ще чуе още Христо Минчев (бас китара), който също живее и работи в гр. Пловдив. Завършва Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ в гр. Пловдив, специалност “Джаз и поп изпълнителско изкуство”, със специален инструмент бас китара. Участник е в множество различни блус, джаз и поп проекти. Преподава бас китара и контрабас в ПУ „Паисий Хилендарски”.

Александър Леков е следващият басист и композитор, който ще се качи на една сцена с Веско Койчев. Записва и свири с едни от най-големите български музиканти – Теодосий Спасов, Милчо Левиев, Христо Йоцов, Антони Дончев, Стоян Янкулов, Шибил Бенев, Петър Момчев, Димитър Димитров, Асен Дойкин, Йълдъз Ибрахимова, Джаз линия, „Бели зелени и червени“ и др.

Ще чуем и невероятния Николай Карагеоргиев, който освен концертна и клубна дейност, преподава джаз и поп китара в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ Пловдив.

И разбира се редом до Веселин Койчев на сцената ще се качи и неговият син - Петър Койчев, също толкова добър музикант. Петър е завършил магистратура в АМТИИ – гр.Пловдив, защитава докторска дисертация в ПУ „Паисий Хилендарски“. Специализира джаз китара в музикалната консерватория “Giuseppe Tartini” в Триест, Италия. Музикалните интереси на Петър Койчев са в различни жанрове: джаз, поп, рок, български народен фолклор. Понастоящем преподава електрическа китара в АМТИИ “Проф. Асен Диамандиев“ – гр. Пловдив и Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“.

Репертоарът ще е специална изненада за всички присъстващи.

Не пропускайте! На 30.10.2020, 19:00ч., Куклен театър, Пловдив!

Местата са ограничени!

Билети тук: https://bilet.bg/bg/cart/order/koncert-na-veselin-koychev-i-priateli/2462

Събитието е част от програмата на GuitArt Festival 2020 в Пловдив. Фестивалът се осъществява с финансовата подкрепа на Община Пловдив и е част от Културния календар на града за 2020 година.

Още информация на:

www.facebook.com/guitartfest/

www.guitart.bg

4,189 total views, no views today