Начало Актуално Международен фотосалон Пловдив 2020 награждава победителите и открива изложба

Международен фотосалон Пловдив 2020 награждава победителите и открива изложба

7th_IPS_Plovdiv_banner_Exhibition

В града под седемте тепета, вече за седма поредна година се провежда Международен фото салон Пловдив. И това се оказа напълно щастливо нумерологично съвпадение, имайки предвид трудната 2020 година, белязана със знака на един миниатюрен, но лош вирус! И въпреки всички трудности и изпитания, на които организаторите бяха подложени от рестриктивните обстоятелства, те успяха да привлекат вниманието на общо 369 автора от 54 държави, с 4441 фотографии във всички 6 раздела. Петчленно жури от двама чужденци и трима българи разгледаха и оцениха всички фотографии в рамките на 3 дни – от 10 до 12 юли. И това се случи физически, на живо, въпреки транспортните и логистични проблеми създадени от Covid-19 – срещи които сега се случват много рядко в подобни текущи културни събития по света – просто животът сериозно се трансформира във все повече онлайн и дигитална форма!

Председател на журито бе Борислав Милованович, EFIAP/p, ESFIAP, EPSA, GPU CR 3 HonPESGSPC, HON.FICS от Сърбия, а втория чужденец бе г-жа Клаудия Диетл, EFIAP/b от Германия. Българските жури членове бяха – Цончо Балканджиев, EFIAP; Ивайло Сакелариев, AFIAP и Димитрина Андреева, EFIAP.

В последния ден на тяхното гостуване в Пловдив на база на високия си професионализъм и опит те избраха за финалната селекция 1085 фотографии на 323 участника от 51 страни от 4 континента, както и определиха всички награди.

В момента организаторите подреждат голямото книжно тяло, в което отпечатват голяма част от тези финалисти, но то ще бъде готово малко по-късно и поради многократните отлагания заради вируса, тази година за откриването на изложбата каталогът няма да е готов. По-късно албумът ще стигне по пощата до всеки 1 участник –  т.е. в 51 страни по света, късче от Пловдив ще радва очите и душите на многобройни фенове на изкуството на светлината. Екземпляри от каталога ще бъдат раздавани и на откриванията на пътуващата изложба „Избрано 2020“. И макар че един от важните акценти в откриванията на МФС Пловдив през годините е именно каталога, има достатъчно други причини, заради които можете да посетите Пловдив от 29.08. до 14.09.2020, периодът в който е изложбата.

Официалното представяне пред публика на тазгодишните най-добри фотографи и техните творби ще се състои на 29.08.2020, от 17:30 ч. в Пловдив, Античен театър, северен вход. Изложбата ще бъде експонирана по оградите на театъра (както при 2-та селекция 2019, миналата есен), а мястото където ще се съберат гости и организатори, ще е в дясно между най-западния вход на театъра и АМТИИ.

Кои са победителите, какви награди ще получат -ще разберете на място!

Малко хубави новини в аванс:

Голямата новина, а същевременно и приятна изненада, свързана отново с града със седемте тепета, е че най-добре представилия се автор в салона е пловдивчанин! Официалният знак на FIAP за този приз – светло синя FIAP значка, той постигна с общо 18 приети кадъра (от 24) във финалната селекция. Честито на фотографа-творец, с пожелания за още по-високи успехи в най-младото и светло изкуство! И дано прослави името на Пловдив и в друг фото салон по света с подобно най-високо постижение!

Друго престижно постижение свързано с града ни е Дипломата на Община Пловдив, която тази година бе спечелена от друг популярен пловдивски фототворец.

Българските участници спечелиха 49 награди (на общо 30 фото творци) и с голяма гордост можем да заявим, че българските автори представиха напълно достойно България. От всички наградени български участници, 14 са от Пловдив с общо 20 награди. Единственият Български фото клуб, Фотографска Задруга Пловдив (ФЗП) също се представи много добре – трима от авторите, членове на клуба, спечелиха 3 награди.

2,158 total views, no views today