Начало Пловдив днес Министър Бисер Петков с отлична оценка за услугите и базата на дневни центрове в Пловдив

Министър Бисер Петков с отлична оценка за услугите и базата на дневни центрове в Пловдив

ministur_Petkov_Plovdiv_1

„Поздравявам Ви за доброто ниво на предлаганите социални услуги, както и за отличните условия и добрата поддръжка на материалната база в града, която отговаря на всички съвременни изисквания. Този модел трябва да се разпространява в цялата страна“, това заяви министърът на труда и социалната политика Бисер Петков пред заместник-кмета на Община Пловдив Георги Титюков.

Днес заедно с екип на служители от Агенцията за социално предприятие той посети Комплекса за социални услуги „Свети Георги“ и Комплекса за социално-здравни услуги „Света Петка“, за да се запознае на място от реализацията на различните видове услуги, които предоставя Община Пловдив.

Освен с ползвателите на услугите министър Петков разговаря и с родителите на деца с увреждания, със служителите, психолозите, логопедите, които работят в дневните центрове.

„Материалната база в Пловдив е много добра, но не навсякъде е такава и хората трябва да бъдат мотивирани да продължават да работят според съответното заплащане. Проблем в част от услугите е да се намери необходимият квалифициран персонал, тъй като е налице текучество заради ниското заплащане“, посочи още министърът на труда и социалната политика, като допълни, че държавата и общините правят всичко необходимо за подобряване на ситуацията.

Над 230 милиона лева за повече от 1000 социални услуги се финансират всяка година от държавния бюджет, като целта е интеграция на хората с увреждания.

Предстои разкриването на нови 100 услуги с рамките на реализацията на Националната стратегия за дългосрочна грижа. 32 са в общността от типа на дневните центрове, а другите са от резидентен тип за деинституционализация на грижите за възрастните хора в по-малки центрове.

„Услугата „личен асистент“ до момента се реализираше по проект, последният от които беше „Независим живот“. Държавата през тази година пое финансирането, като запази обхвата“, обясни министър Бисер Петков. Той сподели, че се обмисля възможността разпределението на средствата да се промени съгласно големината на общината и потенциалния брой потребители, а не както е досега по равно за всички.

Заедно с ресорния заместник-кмет Георги Титюков се срещнаха и с гражданите, които искат промени на закона за хората с увреждания, закона за социалните услуги и по-голям контрол на ефективността на дневните центрове за деца и за лицата с увреждания.  Представителите заявиха, че са доволни от дневните центрове в Пловдив, от начина на провеждане на различните видове рехабилитация и напредъка, който постигат.

ministur_Petkov_Plovdiv_2 ministur_Petkov_Plovdiv_3 ministur_Petkov_Plovdiv_4 ministur_Petkov_Plovdiv_5 ministur_Petkov_Plovdiv_6

6,341 total views, no views today