Начало Пловдив днес Министър Роман Василев даде старт на „Бъди отговорен. e–рециклирай”

Министър Роман Василев даде старт на „Бъди отговорен. e–рециклирай”

В Пловдив министърът за развитие на електронно правителство Роман Василев и заместник-кметовете Розалин Петков и Стефан Стоянов дадоха старт на втората инициатива в Националната кампания „Бъди отговорен. e–рециклирай”. Кампанията се проведе в няколко от големите градове в страната. Началото й бе дадено в 10.00 часа на 19-ти май 2013 година едновременно в София и Пловдив от  министърът на околната среда и водите Юлиян Попов и министър Роман Василев.

На площад „Понеделник пазара“ в града под тепетата се изви опашка от граждани, които в неделния ден предадоха за рециклиране излязло от употреба електрическо и електронно оборудване (е-отпадъци) – компютърно оборудване, малки и големи домакински електроуреди, батерии, детски играчки и други.

Този вид отпадъци съдържат особено вредни и токсични за околната среда и за здравето на човека съставки. Около 50 милиона тона е-отпадъци се изхвърлят годишно в света. От тях само 10% се рециклират. Важно и икономически целесъобразно е ценните природни суровини (злато, сребро, паладий, мед и други), вложени в изработката на електронните уреди, да бъдат оползотворявани.

5,313 total views, no views today