Начало Актуално Музейко се среща с Пловдив, за да покаже света на науката по завладяващ, интригуващ и достъпен начин

Музейко се среща с Пловдив, за да покаже света на науката по завладяващ, интригуващ и достъпен начин

Днес целият екип на Музейко, наброяващ 40 човека пристигна специално в Пловдив, за да открие официално изложбата „Еврика!“, която е настанена в Музейния център за съвременна история на Регионалния исторически музей. Атрактивната пътуваща изложба ще остане в града под тепетата до края на годината, като част от официалната програма на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

В деня на отбелязването на 141 години от Освобождението на Пловдив представители на образователната общност в града, както и официални лица имаха възможност да се запознаят с интерактивните изобретения и изследователския дух на „Еврика!“, представящ някои от най-интересните открития на 19 и 20 век.

Пътуващата изложба предлага на деца и любопитни възрастни да изследват и да опитат различен подход в света на изобретенията. Посетителите могат да опитат да изпратят телеграма с морзовия апарат на Александър Бел, чийто открития имат сериозно присъствие в изложбата. Благодарение на друго негово изобретение – фоноаутографа, малките любознайковци могат буквално да видят цветовете на вълните, които се образуват в следствия на трептенията. Основната цел на изложбата е да провокира експериментаторския подход в децата, които не трябва да се страхуват от опити и грешки в опознаването на света.

Директорът на Историческия музей Стефан Шивачев отбеляза с нескрита радост, че залата в Музейния център за съвременна история ул. „Ангел Букорещлиев“ 14 никога не е събирала толкова много хора в един ден. Само в неделя, по време на откриващия уикенд в Пловдив, „Еврика” са посетили 763 души. „Всички те са приятели на Музейко. Всички ние сме приятели на Музейко”, каза Стефан Шивачев, който се надява до края на годината през експозицията да минат над 30 хиляди души.

Директорът на Музейко в София Бистра Кирова сподели, че за първи път в историята си Музейко е затворен. „Днес заключихме Музейко , за да дойдем всички тук и да бъдем ЗАЕДНО с пловдивчани. Всички музейковци, целият ни екип е сред вас”, заяви Кирова и помаха на 40-те си колеги в залата, облечени в сини фланелки с весели надписи. „Целта е да запалим любопитството у децата. „Еврика” ще ги накара да експериментират, чрез играта да търсят познание”, допълни директорът на Музейко.

Сред официалните гости, които пробваха днес интерактивните модули, пресъздаващи процеси на научни открития, бяха заместник-кметът по култура и туризъм на община Пловдив Александър Държиков, председателят на Общински съвет – Пловдив Савина Петкова, заместник-областният управител Евелина Апостолова, артистичният директор на фондация „Пловдив 2019” Светлана Куюмджиева и кметът на палестинската община Дура.

Официално бе представен и пловдивският екип от Историческия музей, който ще работи с посетителите на изложбата до края на годината.

От сутринта родители водят децата си в Музейния център за съвременна история. Очаква се и много ученици да посетят организирано „Еврика!“, за да научат интересни факти за изобретатели като Александър Бел. Да изпробват модели на някои от най-значимите изобретения в историята – телефона, електрическата крушка, морзовия апарат, рентгена, преносимия фотоапарат, двигателя с вътрешно горене и други.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Музейният център за съвременна история е на ул. “Ангел Букорещлиев” 14 в двора с най-старите палми в България! Пешеходците могат да стигнат до Музейния център за съвременна история от площад Римски стадион, известен и като “Джумаята”, или през ул. “Александър Първи” по панорамното стълбище с фонтана и с надписа PLOVDIV 2019.

Работно време:

Януари и Февруари 2019: от понеделник до събота вкл. от 10.00 до 16.00 ч.

Март: 2019 от понеделник до неделя вкл. от 10.00 до 16.00 ч.

Април – Октомври 2019 от понеделник до неделя вкл. от 10.00 до 18.00 ч.

Ноември – Декември 2019 – от понеделник до събота вкл. От 10.00 до 16.00ч

Цени на билетите за изложбата ЕВРИКА:

Деца до 7 години (първи клас) – безплатно

Учащи – 1 лв.

Възрастни – 2 лв.

Ръководителите на училищни групи не се таксуват

Цените за достъп са включени в билета за Исторически музей – Пловдив

Телефон за контакти: 032 62 88 86; +359 879 88 68 51;

Инструкции за посещение на училищни групи

Автобусите могат да оставят децата на малкия площад, който се оформя от сливането на улиците “Лейди Странгфорд”, “Цариброд” и “Ангел Букорещлиев”, разположени в близост под сградата на Музеен център за съвременна история.

На няколко минути пеша от адреса на ЕВРИКА се намира и площад “22-и септември“, подходящ за временен престой. Препоръчително е в тези случаи шофьорите да се ориентират към западната част на града, където могат да се намерят места за паркиране, трафикът е по-слаб и е сравнително близо за отиване и връщане, за да се вземе групата.

Място за изчакване на групите може да бъде само дворът на Музейния център.

Достъпност

Сградата не предоставя необходимите условия и съоръжения за хора със затруднено движение

Тоалетна

Сградата има ограничен достъп до тоалетна
86
74
21
35

7,177 total views, no views today