Начало Актуално Набират проектни предложения за достъпна жилищна среда и лична мобилност

Набират проектни предложения за достъпна жилищна среда и лична мобилност

Община Пловдив информира всички заинтересовани страни, че на сайта на Министерството на труда и социалната политика е публикувана обява за набиране на проектни предложения за кандидатстване по Националната програма за достъпна жилищна среда и лична мобилност – Кампания 2020 г.

Основната цел на програмата е изграждане на достъпна среда в съществуващи жилищни сгради и прилежащите им пространства за хора с увреждания и осигуряването на личната им мобилност.

Кой може да кандидатства? 

По Компонент 1 - „Достъпна жилищна среда“ - изграждане на достъпна среда (изграждане на рампи, поставяне на електрически стълбищни платформи и асансьори) в жилищна сграда могат да кандидатстват:

Всеки собственик на индивидуална жилищна сграда:

- който е лице с трайни увреждания и се придвижва с инвалидна количка или в чието семейство има член,

- който е лице с трайни увреждания, придвижващо се с инвалидна количка и/или дете с определени вид и степен на увреждане, придвижващо се с инвалидна количка,

-  и който има постоянен адрес в същата индивидуална жилищна сграда.

Всяко юридическо лице - сдружение, учредено и вписано по Закона за управление на етажната собственост. Нужно е собственикът на жилище в жилищната сграда в режим на етажна собственост да е лице с трайни увреждания, придвижващо се с инвалидна количка, или в чието семейство има член, който е лице с трайно увреждане и се придвижва с инвалидна количка и/или дете с определени вид и степен на увреждане, използващо инвалидна количка, както и с постоянен адрес в същото жилище.

По Компонент 2 – „Лична мобилност“, за отпускане на безвъзмездна помощ за приспособяване на лек автомобил и провеждане на шофьорски курсове, могат да кандидатстват:

Хора с трайни увреждания с доказан дефицит на долни и/или горни крайници, въз основа на медицинска експертиза. Необходим е и документ за оценка на физическата годност на водач/кандидат за придобиване на свидетелство/правоспособност за управление, издадено от транспортните областни лекарски експертни комисии (ТОЛЕК) или от транспортната централна лекарска експертна комисия (ТЦЛЕК).

Крайният срок за подаване на документи в Кампания – 2020 на Националната програма за достъпна жилищна среда и лична мобилност е удължен и за двата компонента (1 „Достъпна жилищна среда” и 2 „Лична мобилност”) до 12.06.2020 г. включително.

Повече информация, можете да намерите тук.

4,328 total views, no views today